current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση16:34

Αυξήθηκε ο πληθυσμός του Καναδά

Τα τελευταία στοιχεία της απογραφής στον Καναδά δείχνουν αύξηση του πληθυσμού σε 33,5 εκατομμύρια κατοίκους με τάση των μεταναστών να εγαθίστανται στο Δυτικό Καναδά.

Δημοσίευση 16:34’
αρθρο-newpost

Τα τελευταία στοιχεία της απογραφής στον Καναδά δείχνουν αύξηση του πληθυσμού σε 33,5 εκατομμύρια κατοίκους με τάση των μεταναστών να εγαθίστανται στο Δυτικό Καναδά.

Τα τελευταία στοιχεία της απογραφής στον Καναδά δείχνουν αύξηση του πληθυσμού σε 33,5 εκατομμύρια κατοίκους με τάση των μεταναστών να εγαθίστανται στο Δυτικό Καναδά. Ο πληθυσμός του Δυτικού Καναδά έχει ξεπεράσει την πλευρά πέρα των συνόρων του Οντάριο, μια τάση που φαινόταν από χρόνια αλλά επιδεινώθηκε με την πρόσφατη ύφεση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των στοιχείων της απογραφής δείχνουν ότι 33.500.000 κάτοικοι ζούσαν στον Καναδά μέχρι το Μάιο του περασμένου έτους και ότι για πρώτη φορά περισσότεροι κάτοικοι ζούν δυτικά του Οντάριο παρά στο Κεμπέκ και τις Ατλαντικές επαρχίες.

Σε εθνικό επίπεδο, υπήρξε μια υγιής αύξηση της τάξης του 5,9% του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή το 2006, δίνοντας στον Καναδά τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από όλες τις χώρες του G8.

Ενώ άλλες χώρες αγωνίζονται να διατηρήσουν τους πληθυσμούς τους, ο Καναδάς πραγματικά γνωρίζει αύξηση του πληθυσμού του.

Εντός των συνόρων της χώρας, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης δεν είναι καθόλου ομοιόμορφος.

Το Οντάριο εξακολουθεί ακόμα να αποτελεί άξονα του πληθυσμού . Είναι μακράν η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, με 38,4% του πληθυσμού. Αλλά το ποσοστό της πληθυσμιακής αύξησης συνεχίζει να επιβραδύνεται καθώς οι μετανάστες διαλέγουν άλλες επαρχίες να εγκατασταθούν.

Τώρα, ο Δυτικός Καναδάς κρατάει το 30,7% του συνόλου του πληθυσμού ενώ το Κεμπέκ και οι ατλαντικές επαρχίες μόνο το 30,6%.

“Το Οντάριο εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη επαρχία, αλλά η μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τη Δύση είναι σημαντική”, δήλωσε ο Φρανκ Τροβάτο δημογράφος του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ειδικός πληθυσμιολόγος.

Κάθε περιοχή κερδίζει κατοίκους εξαιτίας της μετανάστευσης, και τμήματα του Ανατολικού Καναδά έχουν δει μια εκπληκτική ανάκαμψη λόγω της επιθετικής πολιτικής για πρόσληψη των μεταναστών. Η Νέα Γη και το Λαμπραντόρ δεν συρρικνώνονται πλέον, και το Πρίνς Εντουαρντ Αϊλαντ μαζί με το Νιού Μπράνσγουικ έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τελευταία.

Αλλά ακόμη και με αύξηση της μετανάστευσης στις επαρχίες του Ατλαντικού, ο ρυθμός ανάπτυξης ανατολικά του ποταμού της Οτάβα εξακολουθεί να είναι δραματικά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ η Δύση–ιδιαίτερα η Αλμπέρτα – βρίσκεται σε καλπασμό.Το Σασκάτσουαν έχει επανέλθει από μια περίοδο παρακμής σε ανάπτυξη άνω του μέσου όρου μέσα σε μισή δεκαετία.

Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά λέει ότι η Δύση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ελκυστική για τους νέους μετανάστες. Ταυτόχρονα, η περιοχή γνωρίζει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη προσελκύοντας κατοίκους άλλων επαρχιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα