Βαριά ήττα υπέστη το κόμμα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές, δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Η αντιπολίτευση ανέκτησε τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έτσι, ο επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Σώματος και στη Γερουσία ο Μιτς ΜακΚόνελ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις ενδιάμεσες εκλογές χθες Τρίτη που σήμανε την ανάκτηση του ελέγχου στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την αντιπολίτευση, μόλις δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική εκλογή του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ -αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του σώματος- και στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι ο πρόεδρος θα επιδιώξει "να συνεργαστεί μαζί τους και με τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να υπάρξουν κοινές θέσεις, να κινηθεί η χώρα εμπρός και να γίνουν πράγματα για τον Αμερικάνικο λαό".

Από την πλευρά του ο Τζον Μπένερ δεσμεύτηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες και το μέγεθος του κρατικού μηχανισμού.

Ο Μπένερ είπε ακόμα ότι η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες δόθηκε μάχη και για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θέλουν να «αλλάξει πορεία».

Σύμφωνα με τα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν αρκετές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 218 εδρών.

Σύμφωνα με το CNN, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αυξήσουν κατά 52 τις έδρες τους στη Βουλή, ενώ το MSNBC προβλέπει πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν 241 έδρες και οι Δημοκρατικοί 192.

Το ABC News και το CNN προβλέπουν ότι οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία.