Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, Ουαλίντ Μουάλεμ (φωτό), δέχθηκε επίσημα σήμερα στη Δαμασκό τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, την ώρα που η Τεχεράνη συγκαταλέγεται στους σπάνιους πλέον συμμάχους της Δαμασκού στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, ο κ. Μουάλεμ ενημέρωσε τον συνομιλητή του "για το πρόγραμμα συνολικών μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόζεται"(...)"αλλά και για την άγρια επίθεση που αντιμετωπίζει η συριακή κυβέρνηση, ο συριακός λαός, οι θεσμοί του, από τρομοκράτες που οι ξένοι στηρίζουν".

Ο κ. Αμίρ Αμπντολαχιάν διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι "το Ιράν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις", ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι "η κυβέρνηση στη Δαμασκό και ο λαός της Συρίας θα είναι σε θέση να κάνουν την υπέρβαση της παρούσας πραγματικότητας".

Ο ΟΗΕ έχει εκτιμήσει ότι "είναι χιλιάδες οι πολίτες", που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ένοπλη καταστολή του καθεστώτος 'Ασαντ, της λαϊκής εξέγερσης με στόχο την ανατροπή του.

Επίσημα, η ιρανική κυβέρνηση διέψευσε πρόσφατα ότι βοήθησε τη συριακή να καταπνίξει στη βία αυτήν την εξέγερση, διαβεβαιώνοντας ότι, αντιθέτως, κάλεσε ευθέως τη συριακή να προχωρήσει, άμεσα, σε "μεταρρυθμίσεις" και σε "διάλογο".

Συγχρόνως, η Τεχεράνη συνεχάρη δημόσια το Πεκίνο και τη Μόσχα, επειδή αντέταξαν "βέτο" ως μόνιμα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας, όταν αυτό προ ημερών καταδίκασε, απερίφραστα, την παρούσα συριακή κυβέρνηση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ