Αν και βρίσκεται ήδη σχεδόν στο μέσο της θητείας του, ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, δεν μπόρεσε να μην θέσει στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας του για την "Κατάσταση του έθνους", το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τα οκτώ χρόνια παραμονής στην εξουσία της προηγούμενης κυβέρνησης των Ούγγρων Σοσιαλιστών, κάτι το οποίο συγκεντρώνει σήμερα έντονη κριτική στις αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, όπως επίσης και το γεγονός των αντιφατικών του τοποθετήσεων για να υπεραμυνθεί της μέχρι τώρα πολιτικής του. Αυτή την κυβέρνηση, που βρέθηκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, είχε διαδεχτεί το δικό του κόμμα μετά τον εκλογικό του θρίαμβο στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2010, με ποσοστό 53%, που εξασφάλισε στον κ. Ορμπάν την συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή και μια άνεση για μέχρι και απολυταρχική διακυβέρνηση από μέρους του, όπως τονίζουν επανειλημμένα οι επικριτές του τόσο στην Ουγγαρία όσο και στο εξωτερικό.

Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους -που ο ίδιος φροντίζει να εκφωνεί κάθε χρόνο στις αρχές του έτους, ήδη από το 1999 και μετά- ο Βίκτορ Ορμπάν, επικρίνεται από αναλυτές ότι υπεραμύνθηκε του αμφιλεγόμενου νέου συντάγματός του που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου και το οποίο ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τροποποιήσει έπειτα από έντονες παρεμβάσεις των Βρυξελλών.

Υπεραμύνθηκε επίσης της έκτακτης φορολόγησης διεθνών τραπεζών και ομίλων, που όπως ο ίδιος τόνιζε, μπορεί να μην είναι "κομψή", όμως υπήρξε αναπόφευκτη για την επιβίωση της χώρας, υπεραμυνόμενος και της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή φορολόγησης στο 16%, που πλήττει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, ενώ, ενόψει των διαπραγματεύσεων με ΔΝΤ και Ευρωπαική Επιτροπή, αντί μιας καθαρής τοποθέτησης, έκανε αντιφατικές τοποθετήσεις.

Αφενός, διακηρύσσοντας πως είναι έτοιμος να αγωνιστεί εάν χρειαστεί και αφετέρου πως συγχρόνως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, εάν αυτό είναι προς συμφέρον της χώρας, χωρίς να παραλείψει να κάνει αναφορά και στην Ελλάδα, διατεινόμενος πως "εάν η Ουγγαρία δεν μείωνε το δημόσιο χρέος της, τότε σήμερα θα βρισκόταν στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, χάνοντας την ανεξαρτησία της".

Όπως σχολιάζει σήμερα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Νέπσαβα", παρά το γεγονός ότι έφτασε στο μισό της θητείας του, ο Ορμπάν συνεχίζει να κατηγορεί τους προκατόχους του και η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του αποτελεί κάθε φορά ένα μήνυμα επιτυχημένης κομματικής προπαγάνδας προς ένα αυστηρά επιλεγμένο κοινό κάτω βέβαια από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η μεγαλύτερη ουγγρική εφημερίδα "Νέπτσαμπατζακ" ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό, καταγγέλοντας πως τα όσα ανέφερε στην χθεσινή του ομιλία δημιούργησαν μια σκοτεινή εικόνα για την χώρα στο εξωτερικό, ιδιαίτερα με την άστοχη κατά την εφημερίδα αναφορά του ότι "η Ευρώπη είναι όπως το αλκοόλ, μας προτρέπει να κατακτήσουμε μεγάλους στόχους παρεμποδίζοντας μας όμως από την άλλη να τους επιτύχουμε".

Η φιλοκυβερνητική "Μάγκιαρ Νέμζετ" χαιρετίζει βέβαια τις αναφορές του, πως η Ουγγαρία με καθαρό μυαλό θα υπεραμυνθεί των ουγγρικών συμφερόντων για τα οποία αγωνίζεται και αν κριθεί αναγκαίο για το καλό της χώρας προτίθεται να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, προβάλλοντας και τις καταγγελίες του κατά της "κακοδιαχείρισης της προηγουμένων σοσιαλιστικών κυβερνήσεων".

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο αρχηγός του σοσιαλιστικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ατίλα Μέστερχαζι, κατήγγειλε ότι "η χθεσινή ομιλία του Ορμπάν δεν αφορούσε την Ουγγαρία, αφού τα όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή ουγγρική πραγματικότητα".

Ο Γκέργκελι Καράσονι, εκπρόσωπος του κόμματος των Ούγγρων Οικολόγων Εναλλακτικών της αντιπολίτευσης τόνιζε σε δηλώσεις του πως τα όσα ανέφερε χθες ο Ορμπάν δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με μια ετήσια ομιλία αποτελεσμάτων και πεπραγμένων αφού αποτελούν "ψευδείς εξαγγελίες".

Από την πλευρά του ο Μάρτον Γκίνγκεζι, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού κοινοβουλευτικού κόμματος "Γιόμπικ", επισήμανε ότι η παράταξή του δεν είναι ικανοποιημένη από την ομιλία Ορμπάν, που δεν περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να προτείνει λύσεις και χωρίς να προβαίνει σε επιμέρους ανάλυση των στρατηγικών σχεδίων της κυβέρνησης του, αλλά επρόκειτο για μια συνηθισμένη "νεοφιλελεύθερη ομιλία που δεν έπεισε κανέναν για το πώς η χώρα θα βγει από την κρίση".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ