Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ δεσμεύθηκε την Πέμπτη να επαναφέρει ένα αμφιλεγόμενο φαραωνικό σχέδιο, ξεκινώντας τις εργασίες εκτροπής του ποταμού Σάο Φρανσίσκο, που αποβλέπει στην άρδευση των άγονων βορειοανατολικών περιοχών. «Για εμάς πρόκειται για ένα στρατηγικό εργοτάξιο. Αφορά έργα βασικά, κρίσιμα για τη Βραζιλία», προκειμένου να δημιουργηθούν «οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την καλλιέργεια σε μία ζώνη ξηρασίας», τόνισε η Ρούσεφ, η οποία επισκέφθηκε τα εργοτάξια στις Πολιτείας του Περναμπούκου και της Σεάρα.

Τα έργα για την εκτροπή των υδάτων του Σάο Φρανσίσκο-τρίτου μεγαλύτερου ποταμού της χώρας με μήκος 2,863 χλμ και υδάτινη λεκάνη 640.000 χλμ2-ξεκίνησαν το 2007, όμως τα τελευταία έτη επιβραδύνθηκε η πρόοδός τους.

Για να δοθεί και πάλι ώθηση στο έργο, η κυβέρνηση κήρυξε πάλι μειοδοτικούς διαγωνισμούς και έθεσε αυστηρότερα χρονικά περιθώρια, τόνισε η πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Σήμερα, περί τους 2.000 εργάτες απασχολούνται στα έργα, όμως ο αριθμός τους θα αυξηθεί στους 6.500 έως τον Ιούνιο, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Το εργοτάξιο αυτό, το πιο δαπανηρό απ’όσα είχε εγκαινιάσει ο τέως πρόεδρος Λουΐζ Ινάσιου ‘Λούλα’ ντα Σίλβα, εκτιμάται στα 4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα σχέδια, προβλέπεται η κατασκευή διωρύγων συνολικού μήκους 720 χλμ, τεχνητών λιμνών και ταμιευτήρων που θα μπορούν να μεταφέρουν νερό σε 12 εκατ. κατοίκους σε μία περιοχή που κάθε χρόνο πλήττεται από την ξηρασία.

Οι οικολόγοι και ιθαγενείς πληθυσμοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο έργο, καταγγέλλοντας τις βλαβερές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και ο επίσκοπος Λουΐζ Κάπιου πραγματοποίησε ως και απεργία πείνας το 2005 για να αναγκάσει τον Λούλα να μην το πραγματοποιήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ