current views are: 1

9 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση07:13

Aπεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο Αραβικός Σύνδεσμος προτίθεται να στείλει εκ νέου παρατηρητές του στη Συρία και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέρος στην αποστολή και να βοηθήσουν για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα αυτή, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Δημοσίευση 07:13’
αρθρο-newpost

Ο Αραβικός Σύνδεσμος προτίθεται να στείλει εκ νέου παρατηρητές του στη Συρία και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέρος στην αποστολή και να βοηθήσουν για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα αυτή, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος προτίθεται να στείλει εκ νέου παρατηρητές του στη Συρία και ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέρος στην αποστολή και να βοηθήσουν για να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα αυτή, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο Μπαν είπε πως ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι κάλεσε να διοριστεί ένας ειδικός απεσταλμένος για να ηγηθεί της κοινής αποστολής στη Συρία.

«Για πάρα πολλούς μήνες, παρακολουθούμε αυτή την κρίση να βαθαίνει», είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντησή του με αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Είδαμε τη βία να κλιμακώνεται, βάρβαρη καταστολή και το συριακό λαό να υφίσταται φοβερά δεινά».

Ο Μπαν χαρακτήρισε «καταστροφική» την απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας να ασκήσουν το βέτο που διαθέτουν για να εμποδίσουν τη λήψη απόφασης από το ΣΑ η οποία είχε τη στήριξη αραβικών και δυτικών κρατών.

«Λυπούμαι βαθιά που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία ξεκάθαρη φωνή για τερματιστεί η αιματοχυσία. Η αποτυχία του να το κάνει είναι καταστροφική για το λαό της Συρίας. Ενθάρρυνε την συριακή κυβέρνηση να κλιμακώσει τον πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού της. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εν ψυχρώ, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του προέδρου [της Συρίας Μπασάρ αλ] Άσαντ ότι μιλάει εξ ονόματος του συριακού λαού».

Πρόσθεσε ότι φοβάται για το χειρότερο εν μέσω πληροφοριών ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πλήττουν με βαριά όπλα συνοικίες στην πόλη Χομς.

Ο αλ Αράμπι δήλωσε χθες ότι «εάν πρόκειται να στείλουμε μια ακόμα αποστολή [στη Συρία], και το εξετάζουμε, θα πρέπει να είναι ισχυρότερη αριθμητικά και σε εξοπλισμό. Η εντολή της πρέπει να είναι διαφορετική», πρόσθεσε, λέγοντας πως αυτή τη φορά θα χρειαστεί διεθνή εντολή και όχι απλώς υποστήριξη από τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Μπαν είπε ότι «δεν έχουν γίνει λεπτομερείς συζητήσεις για το θέμα».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου σχεδίαζαν να συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν σχετικά με την τύχη της αποστολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα