Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν καταδικάστηκε σήμερα σε 11 χρόνια απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης για μία υπόθεση παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο. Αυτή η απόφαση βάζει τέλος στην καριέρα του διάσημου δικαστή, ο οποίος παράλληλα δικάζεται επειδή θέλησε να ερευνήσει τι απέγιναν οι αγνοούμενοι από την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο.

Ο Γκαρθόν δεν μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή.

Ο 56χρονος Γκαρθόν, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Μάιο του 2010, καταδικάστηκε επειδή οργάνωσε την υποκλοπή των συνομιλιών μεταξύ κρατούμενων υπόπτων και των δικηγόρων τους, σε μία έρευνα το 2009 για ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλεκόταν το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας.

Παράλληλα συνεχίζεται η δίκη του Γκαρθόν για παραβίαση του νόμου περί αμνηστίας που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1977, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο, όταν επιχείρησε να ερευνήσει στο διάστημα 2006- 2008 τα στοιχεία για την τύχη των περισσοτέρων από 100.000 εξαφανισμένων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39) και της δικτατορίας (1939-75).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικό θέμα: Μπαλτάσαρ Γκαρθόν: Ο δικαστής που «κυνήγησε» Πινοτσέτ και Φράνκο είναι σε θέση... άμυνας