Το γερμανικό συνδικάτο υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών ver.di ανακοίνωσε σήμερα πως διεκδικεί μισθολογικές αυξήσεις 6,5% τη φετινή χρονιά για 2 εκατ. εργαζόμενους στις τοπικές και ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες και πως από την 1η Μαρτίου θα επαναδιαπραγματευθεί τη συλλογική σύμβαση.

Η διεκδίκηση αυτή συντάσσεται με την αντίστοιχη αξίωση που διετύπωσε αυτήν την εβδομάδα το πανίσχυρο συνδικάτο εργαζομένων IG Metall για λογαριασμό 3,4 εκατ. απασχολούμενων στη μεταλλουργία, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν στις αρχές Μαρτίου.

Σε γενικές γραμμές, τα γερμανικά συνδικάτα πλέον έχουν επαναθεωρήσει προς τα πάνω τις απαιτήσεις τους για τη χρονιά τούτη, με βάση την σταθερά αυξανόμενη ανάπτυξη της οικονομίας την τελευταία διετία και μετά το πολυετές πάγωμα των μισθών που είχαν υποστεί.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής του ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft ΣΣ) Φρανκ Μπσίρσκε, η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γερμανών «αποτελεί μία οικονομική αναγκαιότητα ενόψει της ύφεσης σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης», η οποία θα μειώσει τις εξαγωγές.

Ωστόσο σε αντίθεση με τον τομέα της μεταλλουργίας, που περιλαμβάνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ή τις κατασκευές οικιακών συσκευών, που έχουν "γεμάτα τα πορτοφόλια τους", οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση έχουν περιορισμένα οικονομικά μέσα, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου πλείστες κοινότητες είναι υπερχρεωμένες.

Μεταξύ των εργαζομένων που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων είναι και οι βρεφοκόμοι, το υγειονομικό προσωπικό σε ορισμένα νοσοκομεία, ή ακόμη και στελέχη της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ