Σε βάρος του πρώην υπουργού Εργασίας Ερικ Βερτ, πρώην ταμία του κυβερνώντος κόμματος UMP του Σαρκοζί, που ανακρίθηκε για 2η συνεχή μέρα, απαγγέλθηκε σήμερα κατηγορία - από τις δικαστικές αρχές του Μπορντό - για «αποδοχή κλοπιμαίων».
Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες (Τετάρτη), αφού απολογήθηκε επί 12 ώρες, ο Βερτ κατηγορήθηκε τελικά επίσημα για «παθητική άσκηση αθέμιτης επιρροής, έναντι αμοιβής».

Οι δικαστικές αρχές του Μπορντό διερευνούν ενδελεχώς τις καταγγελίες, που έχει κάνει η πρώην λογίστρια της 93χρονης σήμερα Λιλιάν Μπετανκούρ, η Κλερ Τιμπού: ότι η ίδια παρέδωσε άνω των 50 χιλιάδων ευρώ, μετρητά, στον οικονομικό διευθυντή της δισεκατομμυριούχου, τον Πατρίκ ντε Μεστρ, «θεωρώντας (όπως δήλωσε ενόρκως) ότι πρόκειται για ποσό που ο Βερτ θα διέθετε για προεκλογική εκστρατεία του».

Η Μπετανκούρ, η κληρονόμος του ομίλου των καλλυντικών «Λ' Ορεάλ», πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο Βερτ παραιτήθηκε στη διάρκεια του 2010 από την κυβέρνηση, έχοντας υποστεί αρνητική δημοσιότητα, εξαιτίας προσωπικής εμπλοκής του στην «Υπόθεση Μπετανκούρ», όπως τιτλοφορείται – μήνες τώρα – στα μμε της Γαλλίας.

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι : «ο ντε Μεστρ προσέλαβε, ως οικονομικός διευθυντής της Μπετανκούρ, την σύζυγό του Φλόρενς, για να βοηθήσει στη διαχείριση της περιουσίας της».

Βερτ και ντε Μεστρ δια των συνηγόρων τους αρνούνται επίμονα την ενοχή τους. Έχει απορριφθεί, ήδη, από τις δικαστικές αρχές η κατηγορία περί «παράνομης χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας». Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει, οι ιδιώτες να συνεισφέρουν – με ποσά που υπερβαίνουν τα 4.600 ευρώ – προεκλογική εκστρατεία πολιτευτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ