Σε ισχύ παραμένει ο «πορτοκαλί συναγερμός» σε 17 περιφέρειες της Βουλγαρίας, καθώς το πολικό ψύχος δεν έχει υποχωρήσει.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Ακαδημίας Επιστημών (BAS) της χώρας, ο «πορτοκαλί συναγερμός» παραμένει σε ισχύ στις περιφέρειες Βίντιν, Μοντάνα, Βράτσα, Πλέβεν, Λόβετς, Γκάμπροβο, Βέλικο Τίρνοβο, Ρούσε, Ταργκόβιστε, Ράζγκραντ, Σίλιστρα, Σούμεν, Σλίβεν, Στάρα Ζαγορά, Γιαμπόλ, Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) και Πάζαρτζικ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν οι επαρχίες Χάσκοβο, Κίρτζαλι και Βέλινγκραντ, όπου σημειώθηκαν οι φονικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών.

Ανοιχτές είναι οι συνοριακές διαβάσεις με τις γειτονικές χώρες, ενώ «παγωμένη» παραμένει η ναυσιπλοΐα στο Δούναβη.

Καθηλωμένα παραμένουν τα φορτηγά άνω των 10 τόνων στις περιοχές Σίλιστρα και Χάσκοβο, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση όλων των οχημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Εντοπίστηκαν οι σοροί των ηλικιωμένων που είχαν χαθεί στο Μπίσερ

Κάτοικος του Μπίσερ εντόπισε σήμερα τις σορούς του ηλικιωμένου ανδρόγυνου, που παρασύρθηκε την περασμένη Δευτέρα από τα ορμητικά νερά της φονικής πλημμύρας που έπληξε το χωριό αυτό της ΝΑ Βουλγαρίας.

Τον εντοπισμό του άτυχου ζευγαριού ανακοίνωσε η επικεφαλής της Περιφέρειας Χάσκοβο Ειρήνη Ουζούνοβα, ανεβάζοντας έτσι σε 12 τον αριθμό των νεκρών στην περιοχή από την κακοκαιρία.

Επίσης, χθες κηδεύτηκαν τέσσερα θύματα των πλημμύρων στο Μπίσερ. Στην έξοδιο ακολουθία έδωσαν το "παρών" ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.


Διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος

Στη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησε χθες, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα η Βουλγαρία, καθώς η χώρα δεν μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση που προκλήθηκε από το ψύχος των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας επισημαίνεται πως εξαιτίας της κακοκαιρίας και του ψύχους "οι εξαγωγές ρεύματος από τη χώρα θα διακοπούν από τη 01.00 π.μ., την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου".

Η απόφαση- σύμφωνα με όσα σημειώνονται στην ίδια ανακοίνωση- «είναι απαραίτητη λόγω της έλλειψης περίπου 400 MW/ανά ώρα στην εγχώρια αγορά».

Το υπουργείο αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα αποθέματα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, έπειτα από τη νέα πτώση της θερμοκρασίας, η οποία, κυρίως στα βορειοδυτικά έφτασε και στους -28 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, το 55% των ποσοτήτων των υδάτινων πόρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αξιοποιήθηκε μέχρι και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.

Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά σχετίζεται, επίσης, με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στον θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής AES στο Γκουλούμποβο.

«Οι εξαγωγές θα επαναληφθούν όταν θα αποκατασταθούν τα αναγκαία αποθέματα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την τροφοδοσία στη Βουλγαρία», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, διαβεβαίωσε, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας, ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ηλεκτροδότησης στη χώρα.

Η Βουλγαρία εξάγει, κατά μέσο όρο, 1.000 MW/ώρα κυρίως προς τη Σερβία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ