Ο πιο σημαντικός ηγέτης της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι τραυματίστηκε σε μάχη στην Κοιλάδα Ουαγιάγκα, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων του Περού, ενώ μια μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι ήλθε σε επαφή μαζί του πρόσφατα. 

Ο Αρτέμιο, όπως είναι το ψευδώνυμο του Φλορίνδο Ελεουτέριο Φλόρες, ηγείται του νέου αντάρτικου που ενεπλάκη στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 των ιδρυτών του μαοϊκού ένοπλου κινήματος, το οποίο διεξήγαγε έναν ανελέητο πόλεμο με το κράτος στη διάρκεια του οποίου εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι. 

Ο αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του διότι δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει επισήμως καθώς και το Instituto de Defensa Legal – μια μη κυβερνητική οργάνωση στελέχη της οποίας συναντήθηκαν με τον Αρτέμιο στη ζούγκλα τον Δεκέμβριο – ανέφεραν ότι η σοβαρότητα του τραυματισμού του δεν είναι γνωστή. 

Επίσημα, η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει τη μάχη που έγινε πριν από το ξημέρωμα την Πέμπτη. 

Η υπηρεσία δίωξης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στο Περού καταδιώκει τον Αρτέμιο επί χρόνια, ενώ οι ΗΠΑ προσέφεραν πριν από μία διετία αμοιβή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του. 

Το Περού έχει καταστεί η μεγαλύτερη παραγωγός κόκας – του φυτού που αποτελεί τη βάση για την παρασκευή κοκαΐνης – παγκοσμίως. 

Ο πρόεδρος του ΠερούΟγιάντα Ουμάλα, ο οποίος συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον του Φωτεινού Μονοπατιού όταν ήταν αξιωματικός στον στρατό τη δεκαετία του 1990, έχει δεσμευτεί να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις για να συντριβεί η οργάνωση και να συλληφθούν τα μέλη της, τα οποία η κυβέρνηση αποκαλεί «ναρκοτρομοκράτες».

Πηγή: tovima.gr
TAGS