Ένας νέος 21 ετών σκοτώθηκε και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες βράδυ όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη σιιτική ανατολική επαρχία Κατίφ της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Μουνίρ Μιντάνι τραυματίστηκε στο στήθος από σφαίρα και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, το θύμα όπως και όσοι λάμβαναν μέρος στη διαδήλωση, είχαν παραστεί νωρίτερα σε θρησκευτική τελετή με την ευκαιρία του εορτασμού της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ. Κατόπιν κατέβηκαν στον κεντρικό δρόμο της επαρχίας Κατίφ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων και ζητώντας μεταρρυθμίσεις.

Η Σαουδική Αραβία που υιοθετεί μια εξαιρετικά αυστηρή τήρηση του Ισλάμ, δεν γιορτάζει τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στις 13 Ιανουαρίου κατά τις συγκρούσεις με αστυνομικούς στην Αουαμίγια, ένα προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης στην επαρχία Κατίφ.

Η ανατολική περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, πλούσια σε πετρέλαιο και όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος των δύο εκατομμυρίων σιιτών που αποτελούν μειονότητα στο βασίλειο, συγκλονίζεται από ταραχές που ξεσπούν περιστασιακά από το Μάρτιο του 2011.

Οι σιίτες διαμαρτύρονται για διακρίσεις σε βάρος τους και ζητούν ίσα δικαιώματα στην εργασία και τα κοινωνικά επιδόματα με τους σουνίτες συμπατριώτες τους, που αποτελούν την πλειοψηφία στο βασίλειο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ