Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ πρόκειται να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ στις 18 Φεβρουαρίου προς άγνωστο προορισμό, μετέδωσε σήμερα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mareb Press, επικαλούμενη υεμενίτη αξιωματούχο. Η αναχώρηση του Σάλεχ από τις ΗΠΑ είναι επακόλουθο της πίεσης υεμενιτών ακτιβιστών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, πρόσθεσε η ίδια πηγή, διατηρώντας την ανωνυμία της.

Το περασμένο σαββατοκύριακο υεμενίτες διαδηλωτές επεχείρησαν να πετάξουν τα παπούτσια τους στον Σάλεχ έξω από την κατοικία του στη Νέα Υόρκη, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Ο 69χρονος Σάλεχ μετέβη στις ΗΠΑ για νοσηλεία στα τέλη Ιανουαρίου.

 Τραυματίστηκε σοβαρά τον Ιούνιο σε επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Εχοντας κυβερνήσει την Υεμένη επί 33 χρόνια, ο Σάλεχ υπέγραψε το Νοέμβριο συμφωνία με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών η οποία του παρέχει ασυλία από πιθανές ποινικές διώξεις με αντάλλαγμα να παραδώσει την εξουσία.

Οι αντίπαλοί του πιέζουν για την δίωξή του κατηγορώντας τον ότι διέταξε την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια εξέγερσης που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Απόντος του Σάλεχ η Υεμένη κυβερνάται από τον αντιπρόεδρο Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, μοναδικό υποψήφιο στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 21ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ