Ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων κυκλοφορεί σήμερα ελεύθερος παρά το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του την ώρα που διπλωμάτες, ανάμεσά τους και ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθούν να εμποδίσουν ένα νέο ξέσπασμα βίας στα νησιά αυτά που θεωρούνται από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Η βροχή και το κρύο συνέβαλαν στον περιορισμό της βίας μια ημέρα μετά την έκδοση από τη νέα κυβέρνηση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση και τώρα "υποδύεται" τον ακτιβιστή προκαλώντας μάλιστα την αστυνομία να τον συλλάβει.

"Δεν έχει υπάρξει καμία διευκρίνιση σχετικά με το ένταλμα σύλληψης", δήλωσε ο Νασίντ στο Ρόιτερς έξω από το σπίτι του στο κεντρικό Μαλέ, πρωτεύουσα των Μαλδίβων.

O Νασίντ, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, αναφέρει ότι αυτό που συνέβη στις Μαλδίβες μετά την πτώση του δικτάτορα Μαουμούν Άμπντουλ Γκαγιούμ, ο οποίος κυβέρνησε επί 30 χρόνια, θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για "άλλα μουσουλμανικά έθνη που βρίσκονται στη διαδικασία δημοκρατικής μεταρρύθμισης".

"Ο δικτάτορας μπορεί να ανατραπεί μέσα σε μια ημέρα, αλλά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξαλειφθούν τα απομεινάρια της δικτατορίας του", γράφει ο Νασίντ.

Ο Νασίντ ζητά τη διεξαγωγή εκλογών


Ο Νασίντ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή νέων εκλογών και απείλησε με τη διοργάνωση διαδηλώσεων στη χώρα.

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες, ανάμεσά τους και ένας απεσταλμένος του ΟΗΕ, προσπαθούν να εμποδίσουν ένα νέο ξέσπασμα της βίας στα νησιά αυτά που θεωρούνται από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

"Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές και δεν στηριζόμαστε στη διεθνή κοινότητα γι' αυτό, στηριζόμαστε στον λαό των Μαλδίβων", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νασίντ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία υπό συνθήκες τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει πραξικόπημα.

"Αν δεν γίνουν (εκλογές) θα πρέπει να βγούμε στους δρόμους", προσέθεσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ