Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου αρμόδιος για Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Πάβελ Ασταχόφ, απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή προγράμματος πρόληψης των αυτοκτονιών ανηλίκων, αφού τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν πηχυαίους τίτλους στην αυτοκτονία τεσσάρων 14χρονων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. "Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας οφείλουν να υιοθετήσουν επειγόντως προγράμματα για την καταπολέμηση των αυτοκτονιών ανηλίκων. Το κράτος μας δεν μπορεί να αγνοήσει τον αριθμό αυτών των αυτοκτονιών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Πάβελ Ασταχόφ τονίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών στην ηλικιακή κατηγορία 15-19 έτη. Ο ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι 200 παιδιά, ηλικίας 10-14 ετών αυτοκτονούν κάθε χρόνο στη Ρωσία, καθώς και 1.500 έφηβοι (15-19 ετών).

Ο ρωσικός Τύπος έδωσε εκτεταμένη κάλυψη στις τελευταίες τέσσερις αυτοκτονίες ανηλίκων. Την Τρίτη , δύο έφηβες 14 ετών πήδηξαν από τη στέγη κτιρίου στην περιοχή της Μόσχας, ενώ την επομένη, ένα αγόρι της ίδιας ηλικίας έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματός του στη Γιακουτία τη ανατολικής Σιβηρίας. Την περασμένη εβδομάδα, ένα αγόρι 14 ετών κρεμάστηκε στην περιοχή του Αμουρ, στην ρωσική 'Απω Ανατολή.

Η Ρωσία βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στις αυτοκτονίες νέων 15 έως 19 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Unicef και το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Επί του συνόλου του πληθυσμού, τα ποσοστά των αυτοκτονιών στη Ρωσία ήταν 23,3 ανά 100.000 ανθρώπους το 2010, σε πτώση σε σχέση με τους 42 ανά 100.000 το 1995.

Η χώρα τοποθετείται στην 6η θέση παγκοσμίως, σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον μέσο όρο (14/100.000) και σε κρίσιμο επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (20/100.000).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ