Η Σερβία το 2015 θα προεδρεύσει στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως αποφασίστηκε σήμερα στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φράνε Μαρόεβιτς, η απόφαση για την προεδρία της Σερβίας επιβεβαιώθηκε, επειδή καμιά χώρα δεν υπέβαλε ένσταση στη σερβική υποψηφιότητα, μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το 2014 και το 2015 θα προεδρεύσουν η Ελβετία και η Σερβία. Είναι η πρώτη φορά που δύο χώρες αποφασίζουν να θέσουν μαζί υποψηφιότητα για την προεδρία του ΟΑΣΕ. Αυτό μας παρέχει τη δυνατότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα να σχεδιάσουμε τη δράση του οργανισμού» πρόσθεσε ο κ. Μαρόεβιτς.

Η Σερβία θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στον οργανισμό. Για πρώτη φορά επίσης την προεδρία του οργανισμού αναλαμβάνει χώρα από την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ακόμη σήμερα αποφασίστηκε ότι το 2014 θα προεδρεύει στον οργανισμό η Ελβετία, η οποία κατέθεσε μαζί με τη Σερβία υποψηφιότητα στην υπουργική συνάντηση του ΟΑΣΕ, στις 7 Δεκεμβρίου του 2011 στο Βίλνιους.

Η διαδοχική προεδρία είναι νέο μοντέλο για τον ΟΑΣΕ και η Ελβετία και η Σερβία εξέφρασαν την ετοιμότητα να εκπονήσουν κοινό διετές σχέδιο δράσης.

Οι δύο χώρες διαμόρφωσαν τις αρχές της συνεργασίας σε κείμενο με τίτλο «Οι αρχές της συνεργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ