Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την τύχη του Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος δικάζεται στη χώρα του επειδή προσπάθησε να ερευνήσει για τους εξαφανισμένους του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, επισημαίνοντας ότι ο νόμος περί αμνηστίας που ψηφίστηκε στην Ισπανία τον Οκτώβριο του 1977 είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. "Οι δικαστές δεν θα πρέπει να διώκονται ποινικά επειδή έκαναν τη δουλειά τους", δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας σε συνέντευξη Τύπου.

"Ανησυχούμε" για αυτήν την υπόθεση που συνδέεται με το νόμο περί αμνηστίας του 1977 και η οποία οδήγησε αυτήν την εβδομάδα τον δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ενώπιον των ισπανικών δικαστηρίων, επεσήμανε.

Ο Γκαρθόν καταδικάστηκε χθες Πέμπτη σε 11 χρόνια απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης για υποκλοπή των συνομιλιών μεταξύ κρατούμενων υπόπτων και των δικηγόρων τους, σε μία έρευνα το 2009 για ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλεκόταν το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας.

Δεν μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Παράλληλα συνεχίζεται η δίκη του για παραβίαση του νόμου περί αμνηστίας που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1977, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο, όταν επιχείρησε να ερευνήσει στο διάστημα 2006- 2008 τα στοιχεία για την τύχη των περισσοτέρων από 100.000 εξαφανισμένων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39) και της δικτατορίας (1939-75).

Πάντως όπως επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, "η Ισπανία έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να ερευνήσει τις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του καθεστώτος του Φράνκο".

Η ισπανική δικαιοσύνη πρέπει "να διώξει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους" για αυτά τα εγκλήματα "αν βρίσκονται ακόμη εν ζωή" και να "σεβαστεί τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων", πρόσθεσε ο Κόλβιλ.

Εξάλλου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της σωστής εφαρμογής του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα την οποία έχει υπογράψει η Ισπανία, είχε επισημάνει το 2009 ότι η Μαδρίτη πρέπει να "ακυρώσει το νόμο περί αμνηστίας" καθώς δεν είναι σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS