Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι σε θέση να αλλάξει το πολιτικό σύστημα στη Ρωσία και με τη στάση του μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας. Αυτή την εκτίμηση έκανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ενωσης. «Αν ο Πούτιν δεν υπερβεί τον εαυτό του, αν δεν αλλάξει τα πράγματα - και νομίζω ότι θα του είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρει -, όλα μπορεί να οδηγήσουν (τους διαδηλωτές)  στις πλατείες. Δεν μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος. Εξάντλησε πλέον την δυναμικότητά του» είπε ο ηλικίας 81 ετών Γκορμπασόφ.

Πρόσφατα ο Γκορμπατσόφ ζήτησε δημοσίως από τον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Μάρτιο, να παραιτηθεί και να ανοίξει δικαστικά το δρόμο για να κηρυχθούν άκυρες οι βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Τα κρούσματα βίας και νοθείας που καταγγέλθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να φουντώσουν οι συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000 έως το 2008, είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Αντιμέτωπος με διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, υπόσχεται ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και ότι θα κρατήσει αποστάσεις από τους ολιγάρχες που επωφελήθηκαν από το «μεγάλο φαγοπότι» των ιδιωτικοποιήσεων στη δεκαετία του '90.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Independent Ναταλία Βασίλιεβα, «σήμερα χαίρει ακόμη θαυμασμού στο εξωτερικό, αλλά θεωρείται ασήμαντος στο εσωτερικό της Ρωσίας και τα σχόλιά του θεωρείται απίθανο να απειλήσουν την παραμονή του Πούτιν στην εξουσία».

Πηγή: tovima.gr