Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή, την παραμονή της πρώτης επετείου από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο ζητώντας την απομάκρυνση του στρατού από την εξουσία, ένα από τα πάγια αιτήματα των διαδηλωτών τον τελευταίο χρόνο. Μετά το τέλος της προσευχής, οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν προς το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω η στρατιωτική εξουσία».

«Θέλουμε να φύγουν οι στρατιωτικοί», δήλωσε η ακτιβίστρια Ασμάα Μαχφούζ, η οποία πέρυσι είχε γυρίσει ένα βίντεο με το οποίο καλούσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί κατά του Μουμπάρακ. Η Μαχφούζ, μαζί με άλλους ακτιβιστές της Αραβικής Άνοιξης, τιμήθηκε το φθινόπωρο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ.

Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το Σάββατο ημέρα πολιτικής ανυπακοής και να προχωρήσουν σε απεργία. Ο στρατός ανακοίνωσε πάντως ότι θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσει την τάξη.

Στις διαδηλώσεις δεν συμμετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν όμως το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο στρατός, που ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση του Μουμπάρακ, δέχεται σφοδρή κριτική τους τελευταίους μήνες για τους χειρισμούς του όσον αφορά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, έχει υποσχεθεί -μετά από εξαιρετικά μεγάλη λαϊκή πίεση- ότι θα παραδώσει την εξουσία μετά την εκλογή προέδρου, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: In.gr