current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση09:02

Υπέρ των αντιφρονούντων της Συρίας η αλ Κάιντα

Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε ένα βίντεο που ανέβηκε σε φόρουμ τζιχαντιστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE).

Δημοσίευση 09:02’
αρθρο-newpost

Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε ένα βίντεο που ανέβηκε σε φόρουμ τζιχαντιστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE).

Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε ένα βίντεο που ανέβηκε σε φόρουμ τζιχαντιστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE). Με αυτό το βίντεο, με τίτλο “Εμπρός, λιοντάρια της Συρίας”, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κατηγορεί το συριακό καθεστώς ότι διαπράττει εγκλήματα εναντίον των πολιτών του και εκφράζει την υποστήριξή του σε όσους μάχονται εναντίον της κυβέρνησης.

Το βίντεο, που ανέβηκε στο διαδίκτυο χθες Σάββατο και διαρκεί λίγο περισσότερο από οκτώ λεπτά, δείχνει τον Ζαουάχρι μπροστά από ένα πράσινο παραπέτασμα να καλεί τους Σύρους να μην έχουν εμπιστοσύνη στις αραβικές ή τις δυτικές κυβερνήσεις.

“Λαέ μας στη Συρία μην βασίζεστε στη Δύση, τις ΗΠΑ, τις αραβικές κυβερνήσεις ή την Τουρκία, που είχαν συμβόλαια και συμφωνίες με αυτό το καθεστώς για δεκαετίες και οι οποίοι άρχισαν να τα εγκαταλείπουν μόλις το είδαν να κλονίζεται”, δήλωσε ο Ζαουάχρι. “Ξέρετε πολύ καλά τι σχεδιάζουν για εσάς. Λαέ μας στη Συρία μην βασίζεστε στον Αραβικό Σύνδεσμο και στις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που τον υποστηρίζουν”, συνέχισε. “Να βασίζεστε μόνο στον Αλλάχ και στις θυσίες σας, την αντίσταση και την αποφασιστικότητά σας”, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο ηγέτης της αλ Κάιντα ζήτησε από τους μουσουλμάνους στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο να υποστηρίξουν την εξέγερση και να ανατρέψουν το συριακό καθεστώς, το οποίο χαρακτήρισε αντι-ισλαμικό.

“Είναι ένα καθεστώς βλαβερό που πνίγει την ελευθερία των ανθρώπων στη Συρία και τους καταδιώκει. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση παρά η ανατροπή του”, σημείωσε ο Ζαουάχρι, ενώ κάλεσε τους μουσουλμάνους να βοηθήσουν “τους αδελφούς τους στη Συρία με ό,τι μπορούν: με τη ζωή τους, τα χρήματά τους, τις απόψεις τους και με πληροφορίες”.

Εξάλλου ο Ζαουάχρι κάλεσε τους Σύρους να δημιουργήσουν “ένα κράτος που θα υπερασπίζεται τις μουσουλμανικές χώρες, θα προσπαθήσει να ελευθερώσει το Γκολάν και που θα συνεχίσει τη τζιχάντ (ιερό πόλεμο) μέχρι να υψωθεί η σημαία της νίκης στους σφετερισμένους λόφους της Ιερουσαλήμ”.

Η αλ Κάιντα ήταν σχεδόν απούσα στη διάρκεια του κινήματος της Αραβικής Άνοιξης.

Στο μεταξύ οι εφημερίδες του αμερικανικού εκδοτικού ομίλου McClatchy, επικαλούμενες αμερικανούς αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, αναφέρουν ότι για την επίθεση με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Χαλέπι της Συρίας φαίνεται να ευθύνεται το ιρακινό παρακλάδι της αλ Κάιντα.

Αυτές οι πληροφορίες, αν ισχύουν, θα επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες του Άσαντ σχετικά με την εμπλοκή της αλ Κάιντα στην εξέγερση εναντίον της κυβέρνησής του.

Το συριακό καθεστώς είχε αποδώσει την ευθύνη για τη διπλή επίθεση στο Χαλέπι, που προκάλεσε το θάνατο 28 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 200, “σε ένοπλες συμμορίες” που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση από τη μεριά της κατηγόρησε το καθεστώς ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις “για να μεταστρέψει την προσοχή” από την καταστολή στη Χομς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα