Πιέσεις δέχεται ο Ρούπερτ Μέρντοκ μετά τη σύλληψη στελεχών της ταμπλόιντ εφημερίδας του Sun στο πλαίσιο των ερευνών για παράνομες πρακτικές συλλογής ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας αστυνομικών. Τον περασμένο χρόνο ο Μέρντοκ έκλεισε την εβδομαδιαία ταμπλόιντ εφημερίδα News of the World μετά τις κατηγορίες ότι
δημοσιογράφοι της είχαν παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο μιας δολοφονημένης μαθήτριας, που προκάλεσαν κοινωνική κατακραυγή.

Οι διαφημιστές ακύρωσαν συμβόλαια με την εφημερίδα και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις δημοσιογραφικές πρακτικές.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης πρόκειται να μεταβεί στο Λονδίνο αργότερα μέσα στην εβδομάδα για να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σκάνδαλο στην αυτοκρατορία του, αλλά ενδέχεται να χειριστεί το θέμα της Sun με διαφορετικό τρόπο δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει διαστάσεις.

Η αστυνομία συνέλαβε εννέα εργαζόμενους και πρώην εργαζόμενους στη Sun τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Δύο από τους συλληφθέντες το Σάββατο- πέραν των εργαζομένων στην Sun- που εμπλέκονται σε χρηματισμό δημοσιογράφων είναι ένας υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας και ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή.

Σε αντίθεση με την έντονη αντίδραση που είχε αναφορικά με το σκάνδαλο στη News of the World το περασμένο καλοκαίρι, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης, Τζέρεμι Χαντ, μιλώντας στο BBC εξήρε χθες Κυριακή τον Μέρντοκ γιατί με το δορυφορικό δίκτυό του Sky αύξησε τον πλουραλισμό των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο ίδιος εξήρε και τις εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της News of the World, γιατί αποκάλυψε εγκληματίες και έφερε πολιτικούς ενώπιον των ευθυνών τους.

Πάντως, σύμφωνα με τον Άιβορ Γκάμπερ, καθηγητή πολιτικού ρεπορτάζ στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, «ο αντίκτυπος του χρηματισμού αστυνομικών δεν θα είναι το ίδιο μεγάλος με εκείνον των υποκλοπών μηνυμάτων από τον τηλεφωνητή κινητού. Η Sun είναι σημαντικότερη από την News of the World. Έχει περισσότερα έσοδα. Έχει μεγαλύτερη επιρροή και κυκλοφορεί έξι ημέρες την εβδομάδα».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ