Ομαδικές εκτελέσεις, πιθανότατα εκατό ανθρώπων, πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Αγκουελχόκ του βορειοανατολικού Μάλι στη διάρκεια επίθεσης ανταρτών τουαρέγκ, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, Γάλλος υπουργός Συνεργασίας Ανρί ντε Ρενκούρ στο ραδιοσταθμό RFI.   «Σημειώθηκαν απαράδεκτες βιαιότητες. Ομαδικές εκτελέσεις στρατιωτών και όχι μόνο-υπάρχουν πληροφορίες για εκατό-, οι οποίοι συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ», τόνισε ο Ανρί ντε Ρενκούρ αναφερόμενος σε μια «μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και η οποία μοιάζει με αυτήν που χρησιμοποιεί η Αλ-Κάιντα».  

«Ορισμένα θύματα σφαγιάσθηκαν, άλλα εκτελέσθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, βάρβαρες μέθοδοι και οι δυο», πρόσθεσε ο ντε Ρενκούρ χωρίς να διευκρινίσει πότε έγιναν οι εκτελέσεις.  

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μάλι, μέλη της Αλ-Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) και αντάρτες τουαρέγκ επιτέθηκαν από κοινού στις 24 Ιανουαρίου στην Αγκουελχόκ.  

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επισήμως σύνδεση ανάμεσα στον Aqmi και τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος του Αζαουάντ, πολιτικοστρατιωτικό κίνημα που γεννήθηκε στα τέλη του 2011 από την ένωση ανταρτικών ομάδων τουαρέγκ.  

 Ο στρατός επιβεβαιώνει τις εκτελέσεις

Ο στρατός του Μαλί επιβεβαίωσε σήμερα ότι διαπράχθηκαν οι "εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες" στρατιωτών και αμάχων.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, υπήρχαν "άμαχοι" μεταξύ των θυμάτων των εκτελέσεων, οι οποίες μπορεί να διαπράχθηκαν από "τους ανθρώπους" της αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ.

Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Τραορέ δεν μπόρεσε να δώσει τον "ακριβή αριθμό" των θυμάτων, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 60 ανθρώπους.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
TAGS