Το δικαστήριο του Τορίνου (Ιταλία) καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών τους δύο κατηγορουμένους της δίκης του αμιάντου, τον πρώην ιδιοκτήτη του ελβετικού ομίλου Eternit Στέφαν Σμιντχάινι και έναν διευθυντή του Eternit Ιταλία, τον βέλγο βαρόνο Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν. Ο ελβετός δισεκατομμυριούχος Σμιντχάινι, 65 ετών, και ο 90χρονος βέλγος βαρόνος κρίθηκαν υπεύθυνοι για το θάνατο περίπου 3.000 προσώπων στην Ιταλία, πρώην εργατών ή ανθρώπων που κατοικούσαν στις τέσσερις τοποθεσίες όπου η Eternit-Ιταλία είχε τα εργοστάσιά της. 


Εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων μετέβησαν σήμερα στο Τορίνο για την ετυμηγορία της δίκης Eternit
, της μεγαλύτερης που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί για το δράμα του αμιάντου, ελπίζοντας ότι "θα αποδοθεί δικαιοσύνη".
Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η ανάγνωση της ετυμηγορίας θα αρχίσει στις 14.15 (ώρα Ελλάδας) και μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες. "Είναι μια ιστορική δίκη, η μεγαλυτερη σε παγκόσμιο επίπεδο στην ιστορία της ασφάλειας της εργασίας", δήλωσε ο εισαγγελέας Ραφαέλε Γκουαρινιέλο.

Η δίκη είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 2009. Τον Ιούλιο ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή κάθειρξης 20 ετών για τους δύο κατηγορουμένους, το δισεκατομμυριούχο Ελβετό Στέφαν Σμιντχάινι, 64 ετών, και το βέλγο βαρόνο Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν, 90 ετών.

Ο όμιλος Eternit του Σμιντχάινι υπήρξε σημαντικός μέτοχος του Eternit-Ιταλία από το 1976 ως το 1986. Ο ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν ήταν μέτοχος και διοικητής του Internit-Ιταλία στην αρχή της δεκαετίας του 1970. 

"Είναι μια δίκη που θα μπει στην ιστορία", λέει ο Πιέρο Φεράρις, ο πατέρας του οποίου, ο Εβάζιο, πέθανε το 1988 από μεσοθηλίωμα αφού ήταν από το 1946 ως το 1979 εργάτης στο εργοστάσιο του Eternit στο Καζάλε Μονφεράτο.

"Ελπίζω ότι θα τους καταδικάσουν σε τουλάχιστον 30 χρόνια. Δεν υπήρχε καμιά προφύλαξη, οι άνθρωποι πήγαιναν να δουλέψουν μέσα στα εργοστάσια (προϊόντων αμιαντοτσιμένου) χωρίς καμιά προστασία", καταγγέλλει ο Φεράρις που ήρθε να παρακολουθήσει την τελευταία συνεδρίαση μαζί με τη μητέρα του, την Έλντα. Η τελευταία ζητάει "να απονεμηθεί δικαιοσύνη".

Οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι ουδέποτε εμφανίσθηκαν κατά τις ακροαματικές συνεδριάσεις, κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνοι για το θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων στην Ιταλία, πρώην εργατών ή κατοίκων τεσσάρων περιοχών στις οποίες η Eternit-Ιταλία είχε τα εργοστάσιά της. 

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι θεωρούνται οι ουσιαστικοί υπεύθυνοι του Eternit-Ιταλία, κατηγορούνται ότι προκάλεσαν "μια διαρκή υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή" και ότι παραβίασαν τους κανονισμούς για την ασφάλεια της εργασίας.

Οι συνήγοροί τους αρνούνται οποιαδήποτε άμεση ευθύνη των δύο κατηγορουμένων στη διαχείριση της ιταλικής εταιρείας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ