Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε ξεκίνησε σήμερα από τη Βραζιλία την οκταήμερη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επισκεφθεί το Περού, τον Παναμά και το Μεξικό. Σε ομιλία του στην πανίσχυρη Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων της Βραζιλίας (CNI), ο Βεστερβέλε υπεραμύνθηκε της στάσης της Γερμανίας στο θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η απάντηση στην κρίση, τόνισε, πρέπει να είναι «περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη».

Ο ίδιος απέρριψε τις επικρίσεις, ότι η Γερμανία δεν πράττει τα δέοντα για να επιλυθεί η κρίση, αλλά επίσης και τα παράπονα πως η χώρα είναι πολύ δεσποτική και επιβάλλει τις απόψεις της στους εταίρους της στην ΕΕ. «Δεν αποβλέπουμε σε μία Γερμανική Ευρώπη, αλλά σε μία Ευρωπαϊκή Γερμανία», τόνισε εμφατικά.

Στην εναρκτήρια ημέρα της τριήμερης επίσκεψης στη Βραζιλία, ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη χώρα ατμομηχανή της Νοτίου Αμερικής και μία «δύναμη με παγκόσμιες δυνατότητες και φιλοδοξίες».

Η Βραζιλία αποτελεί προσκεκλημένη χώρα στην οικουμενικά υπολήψιμη τεχνολογική έκθεση CeBIT (Center for Office Automation Information Technology and Telecommunication) του Ανόβερου τον επόμενο Μάρτιο.

Ο Βεστερβέλε θα συναντηθεί με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Αντόνιου Πατριότα, με θέματα την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και την προετοιμασία της επίσκεψης της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ στη Γερμανία τον ερχόμενο μήνα.

Ο Πατριότα και ο Βέστερβέλε θα θίξουν επίσης θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η κρίση στην Ευρωζώνη, οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ και η προετοιμασία της Συνδιάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ρίο +20, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Ζανέιρο τον Ιούνιο.

Κατόπιν ο Γερμανός υπουργός θα μεταβεί στην οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, το Σάου Πάουλου, αποβλέποντας σε μία ενίσχυση της επιχειρηματικής θέσης της χώρας του στην προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας το 2014 και στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016.

Η Βραζιλία αποτελεί προνομιακό εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, με τις εξαγωγές της στη νοτιοαμερικανική χώρα να ανέρχονται στα 12,5 δισ. ευρώ το 2010, κατά 27% αυξημένες εν σχέσει προς το προηγούμενο έτος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Βεστερβέλε θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ομάδος G20 στο Λος Κάβος του Μεξικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ