Η αστυνομία διέλυσε βίαια σήμερα, πρώτη επέτειο της εξέγερσης στο Μπαχρέιν, εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να πλησιάσουν στην πλατεία του Μαργαριταριού, σύμβολο της αμφισβήτησης του καθεστώτος, στην πρωτεύουσα Μανάμα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες νέοι, προερχόμενοι από χωριά γύρω από τη Μανάμα, κατάφεραν να πλησιάσουν 500 μέτρα από την πλατεία, παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου-λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία του Μαργαριταριού ύστερα από έκκληση του συνασπισμού «Νέοι της 14ης Φεβρουαρίου» και οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του βασιλιά Χαμάντ Μπεν Ισα Αλ-Χαλίφα και προχώρησε σε 20 συλλήψεις. 

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών, οι οποίοι πετούσαν πέτρες και μολότοφ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνέλαβε «μία ομάδα σαμποτέρ που προσπάθησε να διακόψει την κυκλοφορία», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA.

Το Αραβικό Δίκτυο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Κάιρο, καταδίκασε την «επαίσχυντη αραβική και διεθνή σιωπή» για τα γεγονότα στο Μπαχρέιν, όπου οι άνθρωποι ακόμη «αντιμετωπίζουν υπερβολική βία από τις δυνάμεις ασφαλείας».

Συνολικά, εξήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια αυτού του έτους των κινητοποιήσεων.


Από την Κυριακή, ακτιβιστές προσπαθούν να αγνοήσουν την αστυνομική παρουσία και να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία του Μαργαριταριού, όπου αντικαθεστωτικοί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία από τις 14 Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου του 2011, πριν εκδιωχθούν βίαια από την αστυνομία.

Ο βασιλιάς Αλ-Χαλίφα σε ομιλία του σήμερα με την ευκαιρία της 11ης επετείου του Εθνικού Χάρτη Δράσης, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων ΒΝΑ, απηύθυνε έκκληση για «συνοχή και ενότητα» ανάμεσα στη σιτική και τη σουνιτική κοινότητα.

Ο Εθνικός Χάρτης Δράσης, εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2001 και καθιστούσε το Μπαχρέιν συνταγματική μοναρχία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας πολιτικού ανοίγματος που άρχισε ο βασιλιάς ύστερα από ταραχές που στοίχισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους από το 1994 ως το 1999.

«Ας δεσμευτούμε σε μια νέα σοβαρή και ειλικρινή δράση προς το συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών», τόνισε ο Αλ-Χαλίφα, ο οποίος στην ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά στην επέτειο της εξέγερσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ