Η σύζυγος του Γκάο Ζισένγκ, μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες μεταξύ των κινέζων αντιφρονούντων, δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του άνδρα της καθώς δεν έχει νέα του εδώ και μήνες. «Η (κινεζική) κυβέρνηση έχει πει τόσες φορές ψέματα στην οικογένειά μας τα τελευταία χρόνια. . . Μας κοροϊδεύουν», δήλωσε το Σαββατοκύριακο η σύζυγος του Γκάο, Γκενγκ Χε, πρόσφυγας από το 2009 με τα παιδιά της στις ΗΠΑ, όπου ο αντιπρόεδρος και πιθανός αυριανός ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφθασε τη Δευτέρα για σημαντική επίσκεψη διάρκειας μιας εβδομάδας. 

«Δεν έχω κανένα τρόπο να μάθω αν ζει», πρόσθεσε.

Ο Γκάο, υποστηρικτής των φτωχών, των χριστιανών και των διαφωνούντων, είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 2009 και εκτός από μια σύντομη εμφάνισή του το Μάρτιο του 2010, κανείς δεν έχει νέα του εδώ και μήνες.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο αδελφός του, ο Γκάο Ζιγί, είχε δηλώσει ότι έλαβε μια επιστολή από δικαστήριο του Πεκίνου που ανακοίνωνε την κράτηση του Ζισένγκ δυτικά της περιοχής Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα, στα σύνορα της κεντρικής Ασίας. Ωστόσο όταν οι οικείοι του μετέβησαν εκεί δεν τους επιτράπηκε να τον δουν.

Όταν η Γκενγκ Χε ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στον κινέζο αντιπρόεδρο, εκείνη είπε: «Γιατί ο άνδρας μου που πάντα προσπάθησε να εργάζεται υπέρ της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων --πράγματα σημαντικά στις ΗΠΑ και σε πλήθος άλλων χωρών --διώχθηκε και αγνοείται η τύχη του;» 

Η Γκενγκ Χε αναμένεται να καταθέσει σήμερα για την υπόθεση του συζύγου της ενώπιον αμερικανικής επιτροπής, αμέσως μετά την επίσκεψη του Σι στο Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ