Σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις στο Μαυροβούνιο, αλλά παραμένουν τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση που προκλήθηκαν από την άνευ προηγουμένου κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Η αδιάκοπη χιονόπτωση τις τρεις περασμένες ημέρες παρέλυσε τη χώρα, διέκοψε τις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και χώρισε στα δύο το νότιο από το βόρειο τμήμα της χώρας, στην οποία κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ύψος του χιονιού ξεπέρασε κάθε ρεκόρ και από το επιχειρησιακό κέντρο έκτακτων καταστάσεων ανακοινώθηκε ότι είναι νωρίς για άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθώς πρέπει προηγουμένως να εξομαλυνθούν οι συνθήκες διαβίωσης σε όλη τη χώρα.

Προτεραιότητα το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρθηκε, θα είναι η διάνοιξη των οδικών αρτηριών που έχουν καλυφθεί από χιόνι και η διανομή τροφίμων και φαρμάκων στις αποκλεισμένες περιοχές.

Μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει κλειστό, τα δρομολόγια των τρένων δεν διεξάγονται και λειτουργούν μόνο τα αεροδρόμια του Τίβατ και της Ποντγκόριτσας.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της χώρας που εδώ και ημέρες πλήττεται από τη σφοδρή κακοκαιρία, οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από το χιόνι, σχεδόν όλα τα χωριά είναι αποκλεισμένα και υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Εμπορικά κέντρα και αθλητικές αίθουσες είναι κλειστές, μέχρι να καθαριστούν οι στέγες τους από τα χιόνια.

Οι αρχές απηύθυναν προειδοποίηση στους πολίτες να μην πλησιάζουν σε πολυκατοικίες και στέγαστρα με επικλινείς στέγες, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από σωρούς χιονιού και πάγου.

Στην Ποντγκόριτσα και στο Τσέτινιε ελήφθη απόφαση να συμβάλουν στον καθαρισμό των δρόμων από το χιόνι όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Στις δύο πόλεις ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας των ιδιωτικών οχημάτων προκειμένου τα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Περίπου 3.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού (EPCG) ανακοίνωσε ότι καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες για την ομαλή τροφοδοσία των νοικοκυριών από τα αποθέματά της και από εισαγωγές, αλλά προετοιμάζει και σχέδιο περικοπών σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες 20 ημέρες δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις προμήθειες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και ότι τα νοσοκομεία διαθέτουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων.

Χθες το απόγευμα, μετά από αρκετές προσπάθειες, σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απομακρύνουν τους επιβάτες αμαξοστοιχίας που παρέμεινε ακινητοποιημένη σε χιονοστιβάδα, κοντά στην περιοχή Κόλασιν, από την Παρασκευή.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Ίβαν Μπράγιοβιτς είπε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 50 επιβατών και των 25 μελών ειδικής αστυνομικής μονάδας που πήγαν εκεί το Σαββατοκύριακο για να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό στους επιβάτες, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων.

Στην ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία έχασε τη ζωή του ένας άνδρας 55 ετών, πιθανότατα από καρδιακό επεισόδιο.

Σε ανταπόκριση αιτήματος του υπουργείου Άμυνας του Μαυροβουνίου προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, για την παροχή συνδρομής στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και παροχής βοήθειας προσγειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο του Τίβατ, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, με εξαμελές πλήρωμα.


Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ζήτησε χθες τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ