current views are: 1

14 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση14:12

ΕΕ: «Το δημοψήφισμα στο βόρειο Κόσοβο δεν είναι λύση»

«Το δημοψήφισμα στο βόρειο Κόσοβο δεν είναι ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης» τόνισε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.  

Δημοσίευση 14:12’
αρθρο-newpost

«Το δημοψήφισμα στο βόρειο Κόσοβο δεν είναι ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης» τόνισε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.  

«Το δημοψήφισμα στο βόρειο Κόσοβο δεν είναι ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης» τόνισε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.   «Ούτε η βία, ούτε τα οδοφράγματα, ούτε το δημοψήφισμα είναι λύση» είπε ο κ. Στάνο σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.  

Μεταφέροντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Κόσοβο, ο Στάνο τόνισε ότι «η λύση μπορεί να εξευρεθεί αποκλειστικά ειρηνικά και μέσω διαλόγου».  

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση για τη θέση του Βελιγραδίου ότι το δημοψήφισμα είναι αντιπαραγωγικό και μη αναγκαίο.  

«Η θέση των αρχών του Βελιγραδίου στο ζήτημα αυτό είναι περισσότερο από σαφής» σημείωσε ο κ. Στάνο.  

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι το δημοψήφισμα και τα οδοφράγματα αποτελούν λύση για την ‘ειδική κατάσταση’ στο βόρειο Κόσοβο» ανέφερε η εκπρόσωπος της κ. Άστον, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.  

Σε ερώτηση αν το δημοψήφισμα θα επηρεάσει το διάλογο Πρίστινας- Βελιγραδίου για τα τεχνικής φύσης ζητήματα, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, η κ. Κοτσιγιάντσιτς είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη συνέχιση των συνομιλιών των δύο πλευρών και υπενθύμισε ότι ο διαμεσολαβητής της Ένωσης Ρόμπερτ Κούπερ σήμερα επισκέπτεται το Κόσοβο.  

Σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, διεξάγεται δημοψήφισμα για να καθοριστεί η στάση των Σέρβων απέναντι την Πρίστινα. 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα