current views are: 1

15 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση10:33

Συρία: Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα στις 26 Φεβρουαρίου

Δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου στη Συρία, σύμφωνα με διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, μετέδωσε σήμρα η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Δημοσίευση 10:33’
αρθρο-newpost

Δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου στη Συρία, σύμφωνα με διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, μετέδωσε σήμρα η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου στη Συρία, σύμφωνα με διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, μετέδωσε σήμρα η κρατική τηλεόραση της Συρίας. «Ο πρόεδρος ‘Ασαντ υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Φεβρουαρίου επί ενός σχεδίου Συντάγματος για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία», μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Βουλευτικές εκλογές 90 ημέρες μετά την έγκριση του σχεδίου Συντάγματος 

Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Συρία 90 ημέρες μετά την έγκριση του σχεδίου Συντάγματος, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ της Συρίας, το σχέδιο Συντάγματος θα βασίζεται στον πλουραλισμό.

«Το πολιτικό σύστημα θα βασίζεται στην αρχή του πολιτικού πλουραλισμού και η εξουσία θα ασκείται δημοκρατικά μέσω εκλογών. Τα νόμιμα πολιτικά κόμματα θα συμβάλλουν στη πολιτική ζωή», μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Sana και η δημόσια τηλεόραση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο Συντάγματος ορίζει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από το λαό για δυο διαδοχικές θητείες», ότι «η θρησκεία του προέδρου είναι το ισλάμ» και ότι «η Συρία είναι ένα κυρίαρχο και αδιαίρετο δημοκρατικό κράτος».

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, το σχέδιο του Συντάγματος προβλέπει δυο επταετείς θητείες για τον πρόεδρο. Το σημερινό Σύνταγμα δεν ορίζει για πόσες επταετείς θητείες μπορεί να εκλέγεται ένας πρόεδρος. Ο πατέρας του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Χαφέζ αλ-‘Ασαντ, ήταν πρόεδρος επί 29 χρόνια και ο ο Μπασάρ κυβερνά μετά το θάνατο του πατέρα του, πριν από 11 χρόνια. Η θητεία του σημερινού προέδρου λήγει το 2014.

Το σημερινό Σύνταγμα, το οποίο τροποποίησε ο Χαφέζ αλ-Ασαντ τη δεκαετία του 1970, «αποθαρρύνει τον πολιτικό πλουραλισμό υπογραμμίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα Μπάαθ έχει μοναδική και κυρίαρχη θέση στο κράτος και την κοινωνία».

Το σχέδιο Συντάγματος αναφέρει ότι τα νέα κόμματα δεν μπορούν να βασίζονται σε θρησκευτικά, ή τοπικά συμφέροντα. Το άρθρο αυτό εμποδίζει την ίδρυση κομμάτων όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ή κουρδικά κόμματα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτύξουν φιλοδοξίες για αυτονομία ή απόσχιση της περιοχής.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας καλοσωρίζει το νέο συριακό σύνταγμα

Το σχέδιο του Συντάγματος που παρουσιάστηκε σήμερα στη Συρία, είναι «ένα βήμα προς τα εμπρός», όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή η ιδέα (σ.σ. το νέο Σύνταγμα) είναι καλοδεχούμενη και ελπίζουμε ότι το Σύνταγμα θα εγκριθεί», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε στο Βάσενααρ, στα βόρεια της Χάγης, με τον Ολλανδό ομόλογό του Ούρι Ρόζενταλ.

«Πιστεύουμε σαφώς ότι ένα νέο Σύνταγμα που θα θέσει τέρμα στην κυριαρχία ενός και μοναδικού κόμματος στη Συρία είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «λάθος» τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να απομονώσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και την κυβέρνησή του. «Δυστυχώς, ορισμένοι εταίροι μας έχουν από καιρό διαγράψει τη συριακή κυβέρνηση. Αντί για διάλογο, καταβάλεται προσπάθεια να απομονωθεί η συριακή κυβέρνηση», είπε.

Η Ρωσία δεν μπορεί να στηρίξει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθειά του «να νομιμοποιήσει την αλλαγή καθεστώτος» στη Συρία, σημείωσε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο νέο σχέδιο ψηφίσματος που φέρεται να συζητά η Γαλλία.

«Αν το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθούν το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα Ηνωμένα Έθνη για να υιοθετηθεί κάποια διατύπωση που θα βοηθά να νομιμοποιηθεί η αλλαγή καθεστώτος, τότε φοβάμαι πως η διεθνής νομοθεσία δεν το επιτρέπει και δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια τέτοια προσέγγιση», κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Συρίας στη Μόσχα κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις και τους Άραβες συμμάχους τους ότι εξοπλίζουν τους «τρομοκράτες». «Σχεδόν όλος ο κόσμος πολεμάει κατά της Συρίας, σε όλα τα επίπεδα: διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό, στα μέσα ενημέρωσης”, είπε ο Ριάντ Χαντάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. “Αυτό είναι έργο ένοπλων τρομοκρατών που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Ο πρόεδρος της χώρας μας έχει εκλεγεί από την πλειοψηφία του λαού».

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα