Πελαγωμένη με την κατακόρυφη αύξηση των διαρρήξεων σε εξοχικές κατοικίες, η αστυνομία της Δανίας αποφάσισε να ζητήσει τη συμβουλή επαγγελματιών για να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές αυτό κύμα εγκληματικότητας: απευθύνθηκε σε... διαρρήκτες για να της αποκαλύψουν τα μυστικά του επαγγέλματος. Η αστυνομία της βόρειας Ζέλαντ, μιας περιοχής με ακριβά σπίτια που τα προτιμούν οι κλέφτες, συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο για να καταλάβει τις τεχνικές και τα κίνητρα των διαρρηκτών, υποστηρίζει η εφημερίδα Φρεντερίκσμποργκ Αμτς Άβις.

«Θέλουμε να μάθουμε πώς αποφασίζει ένας διαρρήκτης να επιλέξει ένα συγκεκριμένο σπίτι και όχι κάποιο άλλο», ανέφερε ένας αστυνομικός στην εφημερίδα.


Η «δημοσκόπηση» θα διεξαχθεί μεταξύ πρώην διαρρηκτών και κρατουμένων, σε εθελοντική βάση, και θα τηρηθεί η ανωνυμία των συμμετεχόντων, διευκρίνισε ο αστυνομικός επιθεωρητής Φιν Μπερντ Άντερσεν από το Φρεντερίκσουντ, μια περιοχή όπου οι διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 16% μέσα σε ένα χρόνο. «Τους ρωτάμε τι θα χρειαζόταν για να προστατευθούν καλύτερα τα σπίτια» ή με ποιο τρόπο οι ίδιοι «θα ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο των διαρρήξεων», εξήγησε.

Το ερωτηματολόγιο θα υποβληθεί «πολύ σύντομα» σε τρεις κοινότητες της βόρειας Ζέλαντ, είπε ο Άντερσεν προσθέτοντας ότι «ελπίζει» να λάβει ειλικρινείς απαντήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ