Το κυβερνών κόμμα Fidesz στην Ουγγαρία κατάφερε μέσα στον Φεβρουάριο ν' ανατρέψει την πτωτική πορεία της δημοφιλίας του και εξακολουθεί να προηγείται του κυρίου αντιπάλου του, των Σοσιαλιστών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης που δημοσιεύει σήμερα η εταιρεία Ipsos. Η αποδοχή του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν αυξήθηκε κατά 2% από τον Ιανουάριο και τα ποσοστά του φθάνουν το 18%, έπειτα από μία διαρκή πτώση από τον περασμένο Αύγουστο, τονίζει η εταιρεία στα στοιχεία, που μεταδίδονται από το κρατικό πρακτορείο ΜΤΙ.

Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανεβαίνουν στο 13%, ενώ η υποστήριξη στο ακροδεξιό κόμμα Jobbik παραμένει αμετάβλητη στο 8%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων έπεσε στο 53% από το 57%, καθώς το ενδιαφέρον του κοινού αναζωπυρώθηκε από τον διάλογο για το σχέδιο να εξασφαλισθεί διεθνής οικονομική βοήθεια, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ή αντίθετα τις κινητοποιήσεις υπέρ της κυβέρνησης, τονίζει η Ipsos.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Fidesz έχει απολέσει σχεδόν τους μισούς από τους υποστηρικτές του, έπειτα από την άνευ προηγουμένου πλειοψηφία των δύο τρίτων που απέκτησε στη Βουλή έπειτα από τις εκλογές του 2010.

Η Ουγγαρία πασχίζει να εξασφαλίσει ένα πακέτο οικονομικής βοηθείας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όμως χρειάζεται να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας για να αποφευχθεί αύξηση του χρέους της, προκειμένου να της χορηγήσουν δάνειο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ