Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν «υπερβάλλει για τις επιτυχίες του» στον πυρηνικό τομέα, μία ημέρα αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία συσκευές φυγοκέντρισης νέας γενιάς και ότι παρήγαγε πυρηνικό καύσιμο εμπλουτισμένο κατά 20%.   «Οι Ιρανοί συνεχίζουν να σημειώνουν προόδους, αλλά αυτό που παρουσιάσθηκε (χθες) αποτελεί πράξη εντυπωσιασμού...Οι Ιρανοί κομπάζουν για επιτυχίες που έχουν σημειώσει, αλλά μένουν πολλά ακόμη να κάνουν για την φθάσουν στις συσκευές φυγοκέντρισης δεύτερης και τρίτης γενιάς... Θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν προοδεύσει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ξεπέρασαν το σημείο της μη επιστροφής, πράγμα που δεν ισχύει», δήλωσε ο Εχούντ Μπαράκ στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό του Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.  
   
«Η διασπορά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και το γεγονός ότι ορισμένες είναι υπόγειες έχει ως στόχο να δυσχεράνει τις χειρουργικές επιθέσεις εναντίον τους», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.   
   
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντι-ισραηλινές επιθέσεις των προηγούμενων ημερών στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Γεωργία, ο Μπαράκ κατηγόρησε και πάλι το Ιράν ότι είναι «ο σπόνσορας της τρομοκρατίας στον κόσμο" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει "δυναμικά στον τυχοδιωκτισμό του Ιράν».  
   
Ο Εχούντ Μπαράκ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα άσκησε πιέσεις για να μην επιτεθεί το Ισραήλ εναντίον του Ιράν κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Τόκιο.  
   
«Οι Ιάπωνες κατανοούν πολύ καλύτερα την κατάσταση σήμερα. Η χώρα αυτή περιόρισε κατά δραστικό τρόπο εδώ και έναν χρόνο τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου για να μειώσει την εξάρτησή της. Συμβουλεύουμε τους Ιάπωνες να συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ