Οι αρχές ασφαλείας των Φιλιππίνων βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού σήμερα Τετάρτη από το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς πολλές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, ανακοίνωσε σήμερα συνεργάτης ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Έντουιν Λασιέρντα, έκανε έκκληση στο κοινό να προσέχει και να καταγγέλλει τυχόν ύποπτα πρόσωπα ή δραστηριότητες.

 

"Βρισκόμαστε τώρα σε απόλυτο συναγερμό", είπε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: "Αυτό είναι μόνο ένα προληπτικό μέτρο. Ζητούμε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί".

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στις Φιλιππίνες εξαιτίας των φόβων για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Ο υπουργός Άμυνας, Βολτέρ Γκάζμιν, είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν εντόπισαν κάποια συγκεκριμένη και αναμενόμενη απειλή, αλλά ότι οι επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών έχουν εντατικοποιηθεί.

"Δεν έχουμε καταγράψει κάποια νέα δραστηριότητα της Τζεμάα Ισλαμίγια ή της αλ Κάιντα στις Φιλιππίνες", είπε ο ίδιος.

 

Ο στρατηγός Ρικάρντο Ντέιβιντ, επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, είπε ότι οι δραστηριότητες της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ και άλλων τρομοκρατικών πυρήνων, που συνδέονται με την αλ Κάιντα προς το παρόν περιορίζονται σε μία μικρή περιοχή των νότιων Φιλιππίνων.

"Τα στρατεύματά μας συνεχώς περιπολούν τις περιοχές, όπου δραστηριοποιούνται (οι ομάδες αυτές) για να τις αποτρέψουν να μετακινηθούν σε αστικά κέντρα", είπε.

Αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε όσους ταξιδεύουν ότι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στη Μανίλα.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιθέσεων σε μέρη όπου συχνάζουν ξένοι, στην πρωτεύουσα, όπως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα συνεδριακά κέντρα.

Άλλοι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν αγορές, πρεσβείες, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κινηματογράφους, δημόσια μέσα μεταφοράς, σχολεία και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ανακοίνωσε το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών.