Ο κεντρώος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Ερβέ Μορέν αποσύρει την υποψηφιότητά του και συντάσσεται με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αναφέρει σήμερα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Figaro. Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να ενισχύσει ιδιαίτερα τον πρόεδρο, καθώς ο πρώην υπουργός Άμυνας επί Σαρκοζί δεν συγκέντρωνε ούτε 1% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα αποδυναμώσει κι άλλο το ίδιο πολωμένο μέτωπο του κέντρου.

"Ως υποψήφιος, θα τον ψήφιζα στο δεύτερο γύρο, επομένως είναι συνεπές εκ μέρους μου να τον στηρίξω", δήλωσε ο Μορέν σε συνέντευξή του στο περιοδικό της Le Figaro που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Τη Δευτέρα, η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών Κριστίν Μπουτέν αποσύρθηκε από την κούρσα για τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 22 Απριλίου και δήλωσε ότι θα στηρίξει τον συντηρητικό Σαρκοζί. Όπως και στην περίπτωση του Μορέν, το ποσοστό που συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνούσε ποτέ το 1%.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος του κέντρου είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού ο οποίος έρχεται τέταρτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό από 10 ως 15%. Στις εκλογές του 2007 ο Μπαϊρού κατέλαβε την τρίτη θέση εξασφαλίζοντας 18,57% στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Δημοσκόπηση της εταιρίας Harris Interactive σχετικά με τις προθέσεις των ψηφοφόρων για τον πρώτο γύρο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έδειξε ότι ο Ολάντ και ο Σαρκοζί εξασφαλίζουν ο καθένας από μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα-28% και 24% αντίστοιχα.

Η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λε Πεν φέρεται να εξασφαλίζει 20% και ο Μπαϊρού 13%. Στο δεύτερο γύρο ο Ολάντ θα επικρατούσε του Σαρκοζί με 57% έναντι 43%.

Ο Σαρκοζί δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ότι θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει την ανεργία και να διοργανώσει δημοψηφίσματα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ