Σκληρότατη ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί ξένες εταιρείες ότι δεν θα τους επιτρέψει να διεξάγουν έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση στην έναρξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου. Η Αγκυρα προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα λέγοιντας ότι πέντε από τα οικόπεδα στα οποία ετοιμάζεται να παραχωρήσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων η Λευκωσία βρίσκονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Δεν θα πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Αγκυρας έλαβε χώρα ενώ επισκέπτεται τη Λευκωσία ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ισραηλινού Πρωθυπουργού στο νησί και όπως αναμένεται το βασικό πιάτο στο μενού είναι η ενεργειακή συνεργασία (και ιδιαίτερα η κατασκευή διαμετακομιστικού σταθμού φυσικού αερίου στην Κύπρο), η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και η αμυντική συνεργασία. Ο κ. Νετανιάχου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται «μονομερής, ανεύθυνη και προκλητική». Η Αγκυρα επαναλαμβάνει ότι αγνοούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και αυτό πλήττει τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα, τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6, 7 στα οποία σκοπεύει να παραχωρήσει άδειες η Λευκωσία επικαλύπτουν περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως υποστηρίζει η Αγκυρα. Και για τον λόγο αυτό, «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να διεξάγουν χωρίς άδεια έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτές τις περιοχές και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της».

Επιπλέον, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται σε περιοχές όπου το ψευδοκράτος έχει παραχωρήσει άδειες ερευνών στην κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Για τον λόγο αυτό, «ως μητέρα - πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη» θα βοηθήσει τους Τουρκοκυπρίους να προστατέψουν τα δικαιώματά τους όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η Αγκυρα θεωρεί ότι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει είτε να γίνει με συνεννόηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είτε να αφεθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

 Πηγή: tovima.gr