Ο νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας ορίστηκε για τις 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Στην ημερήσια διάταξη του νέου γύρου συνομιλιών θα βρεθεί το ζήτημα της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις, για το οποίο επιτεύχθηκε προσέγγιση των θέσεων των δύο πλευρών μετά τις εντατικές προσπάθειες του διαμεσολαβητή της ΕΕ στο διάλογο Ρόμπερτ Κούπερ.

Βασικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, στην αναφορά του οποίου εμμένει το Βελιγράδι.

Η είδηση ότι ο διάλογος συνεχίζεται γνωστοποιήθηκε μετά την επιστροφή του κ. Κούπερ στις Βρυξέλλες από την Πρίστινα, όπου τις δύο προηγούμενες μέρες είχε συνομιλίες με τους αξιωματούχους του Κοσόβου.

Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας ανέφεραν ότι οι αρχές του Κοσόβου συναίνεσαν στην αναφορά του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ κατά την εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, υπό τον όρο να γίνεται αναφορά και του ψηφίσματος της Βουλής του Κοσόβου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το Φεβρουάριο του 2008.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ