Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν δεν αποδίδουν, εκτίμησε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου από την Κύπρο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης για τις προόδους που έχει σημειώσει στον πυρηνικό τομέα.
"Ελπίζω οι κυρώσεις να έχουν αποτέλεσμα, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει. . . είμαστε αντιμέτωποι με ένα καθεστώς που παραβιάζει όλους τους κανόνες, δεν σέβεται καθόλου τους διεθνείς κανόνες", δήλωσε ο Νετανιάχου στον Τύπο.

Χαρακτηρίζοντας το Ιράν "την πιο ανεύθυνη δύναμη στον κόσμο", ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι "οι ΗΠΑ και όλες οι υπεύθυνες χώρες πρέπει να ανησυχούν από τη συνέχιση του προγράμματος πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν".

"Η κατοχή πυρηνικών όπλων από ένα τέτοιο καθεστώς είναι ένα θέμα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ΗΠΑ και το Ισραήλ", υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πάντως σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Haaretz ο Ντένις Ρος, πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Μέση Ανατολή, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν αποτελέσματα.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατάφερε να παράξει πυρηνικό καύσιμο εμπλουτισμένο κατά 20% για τον ερευνητικό του αντιδραστήρα, την ώρα που πολλοί ηγέτες και πυρηνικοί επιστήμονες στη Δύση πίστευαν ότι δεν έχει την τεχνολογική ικανότητα για κάτι τέτοιο.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε στο Radio Israel: "Οι Ιρανοί συνεχίζουν να σημειώνουν προόδους, αλλά αυτό που παρουσιάσθηκε (χθες) αποτελεί πράξη εντυπωσιασμού (...) Θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν προοδεύσει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ξεπέρασαν το σημείο της μη επιστροφής, πράγμα που δεν ισχύει".

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ