current views are: 1

17 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση06:19

Ονδούρα: Επιζώντες κατηγορούν τους δεσμοφύλακες μετά την πυρκαγιά σε φυλακή

Άνθρωποι που επέζησαν της πυρκαγιάς που σημειώθηκε σε φυλακή της Ονδούρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 εγκλείστους, κατηγορούν τους δεσμοφύλακες ότι άφησαν κρατουμένους να πεθάνουν μέσα στα κελιά τους και πυροβόλησαν άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Δημοσίευση 06:19’
αρθρο-newpost

Άνθρωποι που επέζησαν της πυρκαγιάς που σημειώθηκε σε φυλακή της Ονδούρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 εγκλείστους, κατηγορούν τους δεσμοφύλακες ότι άφησαν κρατουμένους να πεθάνουν μέσα στα κελιά τους και πυροβόλησαν άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Άνθρωποι που επέζησαν της πυρκαγιάς που σημειώθηκε σε φυλακή της Ονδούρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 εγκλείστους, κατηγορούν τους δεσμοφύλακες ότι άφησαν κρατουμένους να πεθάνουν μέσα στα κελιά τους και πυροβόλησαν άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. «Επικρατούσε πλήρες χάος. Άνθρπωοι έτρεχαν να σώσουν τη ζωή τους, πυροβολισμοί ακούγονταν. Άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί», είπε ο εφημέριος της φυλακής Ρεϊνάλντο Μονκάντα, ο οποίος έφτασε επιτόπου λίγο αφού είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους της φυλακής της Κομαγιάγκουα, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά τη νύχτα της Τρίτης, ήταν προφυλακισμένοι και δεν είχαν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.

Ο Ροσέντο Σάντσες, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών για φόνο, ξύπνησε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Διέφυγε από το κελί του και λέει πως είδε δεσμοφύλακες να πυροβολούν εναντίον εγκλείστων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.
«Ήταν κόλαση, να βλέπεις τους φίλους σου, ανθρώπους που γνώριζες καλά, να καίγονται ζωντανοί», είπε ο Σάντσες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πυροσβεστική δεν έφτασε στη φυλακή παρά μισή ώρα αφού ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ άλλοι επιζώντες είπαν πως οι φρουροί αγνοούσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια.

Χθες το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που τράβηξε γείτονας των φυλακών και το οποίο επιβεβαιώνει πως η αστυνομία άνοιξε πυρ στο εσωτερικό τους.

Οι δεσμοφύλακες αρνήθηκαν ότι εμπόδισαν εγκλείστους να διαφύγουν.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Έλντερ Μαντρίντ δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στην έκτη πτέρυγα, στη διάρκεια καβγά δύο εγκλείστων για ένα στρώμα, όταν ένας από τους δύο έβαλε στο στρώμα φωτιά. Από τους 100 κρατούμενους της πτέρυγας αυτής, μόνο τέσσερις επέζησαν, πρόσθεσε.

Ωστόσο μερικοί συγγενείς κρατουμένων λένε πως η κυβέρνηση επέδειξε καταφανώς αμέλεια ή πως μπορεί ακόμη και να είχε προσχεδιάσει την πυρκαγιά. Ανώνυμος τηλεφωνητής κάλεσε το ραδιοσταθμό HCH και διατύπωσε την κατηγορία πως την πυρκαγιά έβαλαν δεσμοφύλακες έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης κρατουμένων.

Ο ΟΗΕ ζητεί τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας» για τις συνθήκες θανάτου των 355 κρατουμένων.

«Η Ύπατη Αρμοστεία θλίβεται για την απώλεια τουλάχιστον 350 ζωών σε πυρκαγιά στη φυλακή της Κομαγιάγκουα στην Ονδούρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργάνου του ΟΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ.

Πρόσθεσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία «στηρίζει πλήρως τη διενέργεια ανεξάρτητης εκτενούς έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς και για το εάν οι συνθήκες στη φυλακή συνέβαλαν στις τόσες πολλές ανθρώπινες απώλειες».

Επί του παρόντος οι αρχές έχουν αναθέσει τη διεξαγωγή έρευνας σε ειδική επιτροπή υπό την εποπτεία εισαγγελέα και της διεύθυνσης ποινικών υποθέσεων.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε οι οικογένειες όλων όσων κρατούνταν στη φυλακή τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά να λάβουν πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση των οικείων τους χωρίς πλέον άλλη καθυστέρηση», είπε ο Κόλβιλ.

Ο αξιωματούχος ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη «επιτακτικών μέτρων για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων τραγικών συμβάντων, σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως η Διαμερικανική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων (CIDH). 
H CIDH ζήτησε επίσης τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των φυλακισμένων, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα