Κοντά στο όριο της φτώχειας ένας στους τέσσερις Ιταλούς


«Ένας στους τέσσερις Iταλούς βρίσκεται κοντά στο όριο της φτώχειας και δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα και νομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση» της κατάστασης, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας, Ενρίκο Τζοβανίνι. «Το σοβαρότερο είναι ότι η ανεργία των νέων μέχρι 29 ετών τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2011 συνέχισε να αυξάνεται. Xάθηκαν άλλες ογδόντα χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Ειδικότερα το 24,5% του πληθυσμού είναι κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 21,5%.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς τα απαραίτητα προς το ζην αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι διαζευγμένες μητέρες, οι πολύτεκνες οικογένειες και όσοι ζουν στην Κάτω Ιταλία.

Ο Τζοβανίνι πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά την εργασία των νέων μέχρι 24 ετών, η ανεργία στην Ιταλία αγγίζει το 31%. Η μόνη χώρα που παρουσιάζει αρνητικότερη επίδοση είναι η Ισπανία».

Εν τω μεταξύ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της Ιταλίας αναφερόμενο στο φαινόμενο της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι «η διαφθορά στερεί από τα ταμεία του ιταλικού δημοσίου 60 δισ. ευρώ το χρόνο και η φοροδιαφυγή άλλα 120 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, τα στοιχεία αυτά - είκοσι χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου «Καθαρά Χέρια» και την προσπάθεια αλλαγής των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου-- δείχνουν ότι ο «πόλεμος κατά των δωροδοκιών και της διαφθοράς, δεν μπόρεσε να κερδηθεί».

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο