«Ένας στους τέσσερις Iταλούς βρίσκεται κοντά στο όριο της φτώχειας και δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα και νομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση» της κατάστασης, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας, Ενρίκο Τζοβανίνι. «Το σοβαρότερο είναι ότι η ανεργία των νέων μέχρι 29 ετών τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2011 συνέχισε να αυξάνεται. Xάθηκαν άλλες ογδόντα χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Ειδικότερα το 24,5% του πληθυσμού είναι κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 21,5%.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς τα απαραίτητα προς το ζην αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι διαζευγμένες μητέρες, οι πολύτεκνες οικογένειες και όσοι ζουν στην Κάτω Ιταλία.

Ο Τζοβανίνι πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά την εργασία των νέων μέχρι 24 ετών, η ανεργία στην Ιταλία αγγίζει το 31%. Η μόνη χώρα που παρουσιάζει αρνητικότερη επίδοση είναι η Ισπανία».

Εν τω μεταξύ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της Ιταλίας αναφερόμενο στο φαινόμενο της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι «η διαφθορά στερεί από τα ταμεία του ιταλικού δημοσίου 60 δισ. ευρώ το χρόνο και η φοροδιαφυγή άλλα 120 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, τα στοιχεία αυτά - είκοσι χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου «Καθαρά Χέρια» και την προσπάθεια αλλαγής των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου-- δείχνουν ότι ο «πόλεμος κατά των δωροδοκιών και της διαφθοράς, δεν μπόρεσε να κερδηθεί».

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ