Στο Ιράν εναπόκειται να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, όπως λένε οι ηγέτες του, είπε σήμερα στη Βιέννη ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν. «Κατά την γνώμη μου, και κατά την γνώμη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την διεθνή κοινότητα», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχος» για τις ενδείξεις ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εργάζεται για να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Μπαν πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη πρέπει να εφαρμόσει τις πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οποίες καλούν να ανασταλούν οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

«Η ιρανική πλευρά έχει το καθήκον να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει πραγματικά ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Το Ιράν πρότεινε αυτή την εβδομάδα την επανέναρξη των συνομιλιών με τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (τα πέντε μέλη του ΣΑ, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία), όμως δυτικοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι θέλουν να είναι βέβαιο ότι οι νέες συνομιλίες δεν θα αποδειχθούν άκαρπες, όπως είχε συμβεί στους προηγούμενους γύρους τους.

Ο Μπαν πρόσθεσε πως «όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω διαλόγου... δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», κάνοντας σαφές ότι αντιτίθεται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ