Μέλη του μεγαλύτερου συνδικάτου της Πορτογαλίας θα πραγματοποιήσουν απεργία τον επόμενο μήνα για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες στο πλαίσιο του διεθνούς πακέτου διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGTP. Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τα 700.000 μέλη του συνδικάτου στήριξαν μαζικά την έκκληση για απεργία στις 22 Μαρτίου, την τρίτη γενική απεργία που πραγματοποιείται στη χώρα μέσα σε δύο χρόνια.

«Αυτή είναι μια γενική απεργία για όλους, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενωθούν και να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του πακέτου», είπε αργά χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας του CGTP Αρμένιο Κάρλος.

«Οι εργαζόμενοι γίνονται φτωχότεροι μέρα με τη μέρα».

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Πορτογαλίας δεν έχουν ακόμη προκαλέσει τα επεισόδια που έχουν προκληθεί στην Ελλάδα, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει φέτος καθώς αναμένεται νέο κύμα μέτρων λιτότητας.


Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι εργοδότες θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν ευκολότερα και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν μειωμένη αποζημίωση, μέτρα που είναι σχεδιασμένα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας που έχει βυθιστεί στο χρέος και την αναζωογόνηση της ανάπτυξης.

Στοιχεία που δόθηκαν χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η επιδεινούμενη ύφεση εκτόξευσε την ανεργία στο ποσοστό ρεκόρ του 14% στα τέλη του 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ