Ο Πάπας Βενέδικτος θέλει να συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Κούβα τον επόμενο μήνα αλλά το εάν θα τον δει θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της υγείας του ιστορικού ηγέτη της επανάστασης στη νήσο, είπε ανώτερος αξιωματούχος στο Βατικανό χθες. Ο αξιωματούχος, μιλώντας στο περιθώριο μιας τελετής στην διάρκεια της οποίας ονομάστηκαν νέοι καρδινάλιοι, είπε ότι το εάν θα γίνει η συνάντηση εκκρεμεί. «Θα εξαρτηθεί από την υγεία του», είπε, αναφερόμενος στον 85χρονο ο οποίος κυβέρνησε επί 49 χρόνια ωσότου τον διαδέχθηκε ο αδελφός του το 2008.

Προς το παρόν ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επισήμως είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, 80 ετών.

Ο Ραούλ Κάστρο θα υποδεχθεί τον πάπα στο Σαντιάγο δε Κούμπα την 26η Μαρτίου, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του στην Αβάνα την 27η Μαρτίου και θα τον αποχαιρετίσει στην αναχώρησή του από την Αβάνα για τη Ρώμη την 28η Μαρτίου. Στο επίσημο πρόγραμμα, δεν γίνεται καμιά αναφορά στον Φιδέλ Κάστρο, ο οποίος σπάνια πλέον κάνει δημόσιες εμφανίσεις αλλά ενίοτε συναντάται με ξένους ηγέτες οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα και γράφει άρθρα για διεθνή ζητήματα.

 Οι σχέσεις της Κούβας με το Βατικανό, που παρέμεναν ψυχρές επί δεκαετίες, άρχισαν να αναθερμαίνονται την δεκαετία του 1990, διαδικασία στην οποία συνέβαλε η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' το 1998 και η συμβολή της εκκλησίας στη συμφωνία για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων το 2010.

Ο Ιωάννης Παύλος είχε συναντηθεί με τον Φιδέλ Κάστρο δύο φορές, μία στο Βατικανό και μία στην Κούβα.

Ο Βενέδικτος πριν από την Κούβα θα επισκεφθεί το Μεξικό.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ