Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε χθες ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στην Μέση Ανατολή, καλώντας την διεθνή κοινότητα να επιβάλει «συντριπτικές» κυρώσεις στην Τεχεράνη για να αναγκαστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να απεμπολήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Ένα πυρηνικό Ιράν αποτελεί μια απειλή για όλο τον κόσμο, όχι μόνο το Ισραήλ... Άλλες σημαντικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πρέπει να αποπειραθούν να αποκτήσουν πυρηνική δυνατότητα, πιθανώς η Σαουδική Αραβία, πιθανώς η Τουρκία, πιθανώς ακόμα και η Αίγυπτος», υποστήριξε ο Μπαράκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

«Πρέπει να επιταχύνουμε το ρυθμό της επιβολής κυρώσεων και να τις καταστήσουμε συντριπτικές... σε τέτοια έκταση που η ηγεσία [του Ιράν] θα αναγκαστεί να διερωτηθεί 'είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα της απομόνωσης από τον περισσότερο, αν όχι όλο, τον κόσμο;'», συνέχισε.

Ο Μπαράκ είπε ότι παρά τις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία του Ιράν, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου, δεν βλέπει ουδεμία ένδειξη πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Ισραήλ, που πιστεύεται ευρέως ότι είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Μέση Ανατολή, λέει ότι το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε απειλή για την ύπαρξή του. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Ουάσιγκτον αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Μπαράκ επισκέπτεται την Ιαπωνία για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα και υπουργούς του για ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ασία. Η επίσκεψή του ολοκληρώνεται σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ