Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα κατά των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, που θεωρούν ότι θα πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, και κατά των περικοπών στις δαπάνες που υποστηρίζουν ότι καταστρέφουν το κράτος πρόνοιας. Οι διοργανωτές, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων -Comisiones Obreras και UGT- δήλωσαν ότι μέχρι και μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε 57 πόλεις παρότι η ισπανική αστυνομία δεν έχει δώσει την δική της εκδοχή.

Στη Μαδρίτη διοργανώθηκε μια από τις ογκοδέστερες διαδηλώσεις από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, και γέμισαν οι δρόμοι με ανθρώπους κάθε ηλικίας από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Aτότσα μέχρι την πλατεία Σολ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε την τετραετή θητεία της τον Δεκέμβριο με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που, μέχρι σήμερα, φθάνουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που υποχρεώνουν τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες στον τομέα των ακινήτων και στην αγορά εργασίας, που δίνουν στις εταιρίες μεγαλύτερη εξουσία για τις προσλήψεις και τις απολύσεις, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις νευρικές αγορές.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο με 23% και πολλοί Ισπανοί φοβούνται ότι αποκτώντας οι επιχειρήσεις μεγαλύτερες εξουσίες για να απολύουν θα υπάρξει ένα κύμα απολυμένων και νέα συμβόλαια που δεν θα εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ