Η Ξένια Σόμπτσακ είναι μια τηλεοπτική περσόνα της Ρωσίας. Παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ριάλιτι, γνωστό για τις... σκανδαλιστικές του σκηνές. Η 30χρονη «Πάρις Χίλτον της Ρωσίας» -όπως την ονομάζουν κάποιοι- έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα και έναν άλλο ρόλο: εκείνο του επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οικογενειακού της φίλου. Η ομοιότητά της με την Αμερικανίδα κληρονόμο οδήγησε στο παρατσούκλι της. Όχι μόνο, όμως. Συνέβαλε και ο τρόπος ζωής της. Η Ξένια Σόμπτσακ θεωρείτο άλλη μία αδύνατη, ξανθιά, κακομαθημένη κοπέλα.

Κόρη του Ανατόλι Σόμπτσακ, δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης τη δεκαετία του 1990, οπότε ο Πούτιν υπήρξε συνεργάτης του, είναι οικογενειακή φίλη με τον Ρώσο πρωθυπουργό που διεκδικεί την προεδρία.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, η 30χρονη ανέβηκε στο βήμα μπροστά σε 100.000 διαδηλωτές στη Μόσχα και είπε: «Το όνομά μου είναι Ξένια Σόμπτσακ και έχω κάτι να χάσω. Παρ' όλα αυτά είμαι εδώ».

«Πώς γίνεται, μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες, άνθρωποι που γνώριζα εδώ και χρόνια, οι οποίοι δεν πήγαιναν ποτέ σε διαδηλώσεις, ξαφνικά να ενωθούν με ένα πλήθος αγνώστων -και ας το παραδεχθούμε: όχι πάντα ευχάριστων (για αυτούς) αγνώστων- υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες;» έγραψε σε άρθρο της στην ρωσική Tatler.

H αναφορά της ήταν ξεκάθαρη: μιλούσε για τους ανθρώπους που είχαν ευνοηθεί από το καθεστώς Πούτιν, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που εκφράζουν την αντίδρασή τους για τις πολιτικές του Ρώσου πρωθυπουργού.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δικηγόρος Οξάνα Ταλάεβα, η οποία ντυμένη με ακριβή γούνα και καπέλο κατέβηκε στον δρόμο τον Φεβρουάριο, κρατώντας πλακάτ που έγραφε: «Ελευθερία για τη Λουντμίλα Πούτινα». Αναφερόταν στην σύζυγο του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έχει να κάνει δημόσια εμφάνιση εδώ και μήνες.

Η Βοζένα Ρίνσκα, δημοσιογράφος με στήλη για την «καλή κοινωνία» της Ρωσίας, φορώντας και εκείνη γούνα, συνελήφθη από την αστυνομία. Πριν την βάλουν σε ένα όχημα της αστυνομίας, είπε σε φωτογράφους: «Βγάλτε με φωτογραφία, είμαι η Μποζένα».

Ένα βίντεο με τη σύλληψή της διαδόθηκε γρήγορα μέσω Διαδικτύου και μέχρι την επόμενη διαδήλωση η φράση της είχε γίνει σύνθημα σε πλακάτ.

Σε ένα καυστικό σχόλιο, η Ξένια Σόμπτσακ έγραψε: «Η Μποζένα υποφέρει εξίσου για τη μοίρα της χώρας της, όπως για τη μοίρα των γούνινων παλτών της».

Ορισμένοι συνεχίζουν να επικρίνουν την τηλεοπτική σταρ. Άλλοι πάλι, μιλούν για μεγάλη αλλαγή στις απόψεις της.

Η αντικαθεστωτική Γεβγκένια Τσιρίκοβα δήλωσε: «Είναι ενδιαφέρουσα η αλλαγή της. Όταν ήρθε στην πρώτη συνάντηση είπε ότι πρέπει να συνομιλήσουμε (με την κυβέρνηση). Τώρα γίνεται πιο ριζοσπαστική».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, τον Ιανουάριο η Ξ.Σόμπτσακ πραγματοποίησε δύο σόου με πολιτική χροιά. Το ένα, στο MTV, είχε εμφανίσεις από προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της κρατικής τηλεόρασης.

Σε αυτή την εμφάνισή της, η 30χρονη παρουσιάστρια φορούσε T-shirt που απεικόνιζε τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ σαν μικρά παιδιά.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τις «φωνές» κατά του Πούτιν ως «την επανάσταση των μινκ». Η Wall Street Journal ανέφερε, μάλιστα, σε άρθρο της ότι «τα προνομιούχα τέκνα της ηγεσίας του Πούτιν αφήνουν πίσω τους τις απολιτικές θέσεις τους».

Αν και ο πυρήνας των δυσαρεστημένων αποτελείται από λιγότερο προνομιούχες τάξεις, πολλοί πλούσιοι Ρώσοι πολίτες, ανησυχώντας ότι ο Πούτιν θα βρεθεί στην ηγεσία για ακόμα έξι ή 12 χρόνια σπεύδουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρώσος πρωθυπουργός αναζητά υποστηρικτές στις τάξεις των πλουσίων και διάσημων.

Η ηθοποιός Τσούλπαν Κχαμάτοβα, η οποία εργάζεται σε φιλανθρωπική οργάνωση, εξέφρασε τη στήριξή της στον Πούτιν. Ωστόσο, άνθρωπος του περιβάλλοντός της δήλωσε λίγες ώρες αργότερα στην gazeta.ru ότι την είχαν προειδοποιήσει πως εάν δεν στήριζε τον Ρώσο πρωθυπουργό, τότε η φιλανθρωπική της οργάνωση θα έκλεινε.

Πηγή: in.gr