Το Γαλλικό κράτος ενδέχεται να αποκτά μετοχικό κεφάλαιο στις τράπεζες που «διασώζονται» με χρήματα των φορολογουμένων εάν οι Σοσιαλιστές ανακτήσουν την εξουσία τους επόμενους μήνες, δήλωσε χθες η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σημαντικό στέλεχος του κόμματος.
Η Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια για την προεδρία, θεωρείται πιθανό να αναλάβει κάποιο κυβερνητικό θώκο εάν, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ κερδίσει τον σημερινό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου.

«Όποτε καλούμαστε να διασώζουμε τις τράπεζες, θα αποκτούμε μέρος του [μετοχικού] του κεφαλαίου και θα απαιτούμε να υιοθετούν συμπεριφορές τις οποίες δεν θα τους έπρεπε να επιτραπεί να σταματήσουν», είπε η Ρουαγιάλ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Αυτό σημαίνει να δανείζουν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Η Ρουαγιάλ ήταν σύντροφος του Ολάντ -με τον οποίο έχουν τέσσερα παιδιά- από την δεκαετία του 1970 ως το 2007.

Αντίθετα με την κυβέρνηση της Βρετανίας, η οποία είχε αποκτήσει το 83% της Royal Bank of Scotland και το 40% της ανταγωνίστριάς της Lloyds στην διάρκεια της κρίσης του 2008, η κυβέρνηση Σαρκοζί διέθεσε 360 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και αναχρηματοδότηση των γαλλικών τραπεζών χωρίς να αποκτήσει καμιά κοινή μετοχή τους.

Ο Ολάντ σχεδιάζει να διαχωρίσει την λιανική τραπεζική από τις διευθύνσεις επενδύσεων των τραπεζών εάν εκλεγεί, μια κίνηση η οποία αντανακλά τις προτάσεις που εξετάζονται σήμερα στη Βρετανία.

«Πρέπει να αναγκάσουμε τις τράπεζες να υπακούσουν, εκεί που σήμερα είναι εκείνες οι οποίες δίνουν τις διαταγές», είπε η Ρουαγιάλ.

«Θα φέρουμε μια αληθινά δημοκρατική επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας αυτών των θεσμών και επιχειρήσεων», υποστήριξε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ