Σε εμπιστευτική, διμερή διαπραγμάτευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές –δηλαδή με τις Αρχές της Συρίας αλλά και τους αντικαθεστωτικούς– για προσωρινή εκεχειρία προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια προς τους αμάχους που έχουν πληγεί περισσότερο βρίσκεται η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Η ICRC, η μοναδική υπηρεσία που έχει αποστείλει εργαζόμενους των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Συρία, φέρεται να εξετάζει ορισμένες πιθανότητες για να παραδώσει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια και μία από αυτές είναι η εκεχειρία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν συγκεκριμένα ότι η ICRC επιδιώκει διήμερη παύση των εχθροπραξιών σε ορισμένα σημεία, συμπεριλαμβανομένης της Χομς που πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανηλεώς από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Αν υπάρξει συμφωνία, στην περιοχή θα μεταβεί η συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος και η ICRC.

Το καθεστώς Άσαντ παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του για αλλαγές και παρά το γεγονός ότι είναι διεθνώς απομονωμένο –ακόμα και από την κοινότητα των αραβικών χωρών που ένα προς ένα το εγκαταλείπουν– δεν έχει αλλάξει τακτική και επιμένει στον ανηλεή βομβαρδισμό αμάχων.

Πάνω από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πέρυσι τον Μάρτιο, χιλιάδες άλλοι είναι οι τραυματίες, οι φυλακισμένοι και οι απαχθέντες. Πέρα από την πολύνεκρη εμφύλια σύγκρουση, σε πολλές περιοχές υπάρχουν σοβαρότατα ανθρωπιστικά προβλήματα.

Πηγή: in.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ