O άγνωστος και αινιγματικός εκτός Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο διάδοχος του Χου Ζιντάο στην προεδρία της χώρας. Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες οι προθέσεις του, πολλοί τον θεωρούν ιδιαίτερα μετριοπαθή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την ασιατική υπερδύναμη πιο κοντά στη Δύση και σε δημοκρατικότερες πρακτικές.   Οι πιο αισιόδοξοι  εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει και ο κινέζος Γκορμπατσόφ, ένας άνθρωπος που θα εισαγάγει τη δημοκρατία στη χώρα του με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί. Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ έδωσε μια πρώτη γεύση στους Αμερικανούς.  

Από την άνετη ζωή στα δύσκολα χρόνια  

Γιος ενός επαναστάτη στρατηγού, ο Σι ζούσε από μικρός σε ένα εύπορο περιβάλλον -τηλέφωνα, υπηρέτες και μια σταθερή παροχή τροφίμων-  που οι περισσότεροι συμπατριώτες του δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν. Σε μια από τις διώξεις που διέταξε όμως ο Μάο, ο πατέρας του συνελήφθη το 1962.   

Τα επόμενα 15 χρόνια, ο Σι ήταν πια ο γιος ενός αντεπαναστάτη. Και τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο στα χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης, όταν τον έστειλαν μαζί με 29.000 συνομιλήκους του στην ύπαιθρο. Σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Σαανσί, κοιμόταν όπως οι ντόπιοι σε ένα στρώμα γεμάτο ψύλλους σε ένα σπίτι-σπηλιά για επτά χρόνια. «Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια», θα έγραφε αργότερα. «Όμως η εμπειρία εκείνη με επηρέασε βαθιά και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου».  

Οι φίλοι του λένε ότι εκείνη ακριβώς η εμπειρία τον έκανε να αποφασίσει ότι θα ανεβεί την ιεραρχία του κόμματος. Ενώ ο πατέρας του βρισκόταν στη φυλακή, εκείνος ζήτησε δέκα φορές να γίνει δεκτός στο κόμμα που είχε προκαλέσει τόσο πόνο στην οικογένειά του. Η απάντηση ήταν πάντα αρνητική. Τελικά έπεισε το κόμμα να τον δεχθεί το 1974 και ένα χρόνο αργότερα έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα του Πεκίνου.  

Ενώ σπούδαζε χημικός μηχανικός, η Πολιτιστική Επανάσταση τελείωσε, ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ ανέβηκε στην εξουσία και ο πατέρας του αποκαταστάθηκε και στάλθηκε να κυβερνήσει την επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Το 1979, ο Σι διορίστηκε σύμβουλος του Γκενγκ Μπιάο, τότε υπουργού Αμύνης και παλιού συντρόφου του πατέρα του.  

Η πολιτική του καριέρα παίρνει την ανιούσα  

Σύμφωνα με φίλους της οικογένειάς του, ο Σι επέστρεψε το 1982 στην ύπαιθρο ώστε να κτίσει την εικόνα του αξιωματούχου που προέρχεται από τη βάση. Το 2000 διορίστηκε κυβερνήτης της επαρχίας Φουτζιάν και τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε γραμματέας του κόμματος στην επαρχία Ζετζιάνγκ.  

Η αληθινή πολιτική του καριέρα ξεκίνησε από την εύπορη επαρχία Φουτζιάν όπου κατόρθωσε να μείνει μακριά από τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλόνισαν την περιοχή. Αυτό άλλωστε θα αποδειχτεί κι ένα από τα ταλέντα του, να μην εμπλέκεται ούτε κατά διάνοια σε σκάνδαλα. Σύμφωνα με το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο Πεκίνο, το πολύ-πολύ ο Σι να έχει καθυστερήσει να επιστρέψει κάποια βιβλία στη Βιβλιοθήκη!  

Η εκτόξευσή του στην αντιπροεδρία έγινε λίγους μήνες αφού εστάλη στη Σανγκάη για να πάρει τη θέση του πρώην γραμματέα του κόμματος Τσεν Λιανγκιού, ο οποίος είχε συλληφθεί για διαφθορά.  

Αινιγματική φυσιογνωμία  

Οι κινήσεις του παραπέμπουν σε μία προσωπικότητα πολύ διαφορετική από εκείνη του νυν προέδρου Χου Τζιντάο, αφού όσοι τον έχουν συναντήσει μιλούν για μία «μεγάλη προσωπικότητα», που αποπνέει μεγαλύτερο κύρος συγκριτικά με τον νυν πρόεδρο. Ο Σι αναμένεται να διαδεχθεί μέσα στο τρέχον έτος τον Χου στη θέση του γ.γ. του Κομουνιστικού Κόμματος και τον Μάρτιο του 2013 στην προεδρία της χώρας.  

Πολλοί τον χαρακτηρίζουν άχρωμο, όμως η αναρρίχησή του στην κομμουνιστική ιεραρχία μόνο άχρωμη δεν ήταν, όπως σημειώνει ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στο Πεκίνο, Τζαμίλ Αντερλίνι.  

Ο Σι θεωρείται αδιάφθορος, όσο κι αν έχουν υπάρξει συζητήσεις για τον τρόπο που έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο. Ορισμένοι σχολιαστές, μάλιστα, έχουν υποστηρίξει ότι αντέγραψε μέρος ή και όλη τη διατριβή του.  

Ενα από τα άλλα του πολιτικά ταλέντα είναι ότι έχει καταφέρει να αποφύγει «δύσκολα» ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας ή στο δικαστικό. Αντιθέτως, ασχολήθηκε με την οικονομία, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία, και ανέλαβε και την επίβλεψη των Ολυμπιακών, που θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι.  

Είναι δε βέβαιο ότι δεν θα επιχειρήσει καμιά θεαματική αλλαγή στην Κίνα, αφού πρόκειται για άνθρωπο με ισχυρές διασυνδέσεις και μεγαλύτερο συμφέρον να συνεχίσει το σύστημα να λειτουργεί με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές αναταραχές.  

Η αοιδός Πενγκ και η κόρη στο... Χάρβαρντ  

Η σύζυγος του Πενγκ Λιουάν, ήταν διασημότερη απ' αυτόν όταν γνωρίστηκαν, ως μία από τις δημοφιλέστερες τραγουδίστριες της χώρας. Η καριέρα της ξεκίνησε από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό το 1980, στον οποία κατατάχθηκε όταν ήταν 18 ετών. Αν και ξεκίνησε ως απλή στρατιωτίνα, μόλις αποκαλύφθηκε το ταλέντο της στο τραγούδι άρχισε να τραγουδάει σε παραστάσεις του στρατού που είχαν ως στόχο την ανύψωση του ηθικού των στρατιωτών. Σε εθνικό επίπεδο, τραγούδησε για πρώτη φορά στο πρωτοχρονιάτικο γκαλά της Κρατικής Τηλεόρασης το 1982- ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα της χώρας- όπου κι έκανε τεράστια εντύπωση. Σε επίσημες αναφορές για την καριέρα της, δίνεται έμφαση στην αγάπη της για τον στρατό -έχει τον βαθμό του υποστράτηγου- και για το πώς θυσίασε μία εμπορική καριέρα.  

Ο Σι γνώρισε την Πενγκ το 1986, λίγο μετά το διαζύγιo με την πρώτη του. Παντρέυτηκαν έναν χρόνο αργότερα.  

Η κόρη του Σι και της Πενγκ, που είναι και το μοναδικό παιδί τους, σπουδάζει στο Χάρβαρντ, γεγονός που έχει κάνει πολλούς να αναρωτηθούν γιατί ο αυριανός πρόεδρος δεν εμπιστεύεται το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του. Επίσης η αδελφή του πιστεύεται ότι ζει στον Καναδά.  

Τέλος, δηλώνει λάτρης της αμερικανικής κουλτούρας, των αμερικανικών ταινιών και του Χόλιγουντ, ενώ στη διάρκεια λοιπόν της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, παρακολούθησε κι ένα ματς των Λέικερς.    


Πηγή: in.gr/ethnos.gr