Ο μελλοντικός πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δήλωσε πως η εκλογή του θα ανοίξει "ένα νέο κεφάλαιο" στη ιστορία της χώρας.
Ο Χάντι, μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές, ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην συνοικία Αάσρ της Σαναά, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

"Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την Υεμένη. Γυρίζουμε σελίδα στο παρελθόν και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γράψουμε το μέλλον της νέας Υεμένης", τόνισε ο Χάντι στους δημοσιογράφους. 

Οι Υεμενίτες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον Χάντι για μια θητεία δυο ετών.

"Ημέρα γιορτής για τους Υεμενίτες", χαρακτήρισε τη σημερινή η τιμηθείσα με το Νόμπελ Ειρήνης Ταουακόλ Κάρμαν, η οποία ψήφισε σε εκλογικό τμήμα γυναικών στο πανεπιστήμιο της Σαναά. 

"Είναι μια ημέρα γιορτής για τους Υεμενίτες γιατί είναι η ημέρα αποχώρησης του Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και του τέλους του δεσποτισμού και της καταπίεσης" που σημάδεψαν τα 33 χρόνια της εξουσίας του, τόνισε η Κάρμαν. 

"Καλούμε το νέο πρόεδρο να εργαστεί για τους νέους που βγήκαν στους δρόμους πριν από ένα χρόνο και αν δεν καταλάβει τους στόχους τους, οι νέοι θα τον αναγκάσουν να φύγει, όπως έκαναν και με τον Σάλεχ", πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση αυτονομιστών εναντίον εκλογικού κέντρου στην Μουκαλά, της νοτιοανατολικής Υεμένης, ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή. 

Δύο αντάρτες τραυματίστηκαν από σφαίρες στρατιωτών που φρουρούσαν εκλογικό κέντρο και δέχτηκαν επίθεση από τους αυτονομιστές, διευκρίνισε η ίδια πηγή. 

Νωρίτερα, αντάρτες έβαλαν φωτιά σε εκλογικό τμήμα στη Μοάλα, συνοικία του Αντεν και μπλόκαραν βασικούς δρόμους της πόλης για να εμποδίσουν τους ψηφοφόρους να φτάσουν στα τμήματα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ