Το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Συρίας και Ρωσίας αυξήθηκε κατά 58% μέσα στο 2011, για να φθάσει σε συνολικό όγκο τα 1,97 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 1,92 δισ. αντανακλούν τις εξαγωγές της Μόσχας προς τη Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του τομέα εμπορίου της ρωσικής πρεσβείας στη συριακή πρωτεύουσα Ρόμαν Γκρόσκοφ. «Το συνολικό ποσό των ανταλλαγών ξεπέρασε το 1,15 δισ. δολάρια του 2010, φθάνοντας στο 1,97 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του (προηγούμενου) έτους», τόνισε ο ίδιος, δηλώνοντας πως η αύξηση έφθασε το 58%.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας το 2011 έφθασαν τα 1,92 δισ. δολάρια και αφορούσαν κυρίως παραδόσεις αργού πετρελαίου και άλλων συναφών προϊόντων, ξυλεία, δημητριακά (κατά κύριο λόγο σιτάρι), σιδηρομεταλλεύματα, ηλεκτρικό εξοπλισμό, μεταφορικά οχήματα και μηχανικά εργαλεία. Το 2010, οι ρωσικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,11 δισ. δολάρια.

Οι ρωσικές εισαγωγές από τη Συρία ήταν αντιθέτως μικρές, με το συνολικό ύψος τους να φθάνει μόλις τα 48,9 εκατ. δολάρια το 2011, έναντι 42,5 εκατ. δολαρίων το 2010.

«Οι κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι Δυτικοί και οι χώρες του Κόλπου είχαν αντίκτυπο στις εμπορικές ανταλλαγές μας. Συναντούμε δυσκολίες να στείλουμε κονδύλια στη Συρία προκειμένου να πληρώσουμε τις οφειλές μας και η Συρία αντιμετωπίζει τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες για να μας πληρώσει», τονίζει από την πλευρά του στη συριακή εφημερίδα αλ Ουάταν ο οικονομικός σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας Μιχαήλ Μεντβιέντεφ.

Στενός σύμμαχος επί σειρά ετών της Δαμασκού, η Μόσχα δύο φορές κατόρθωσε να παρεμποδίσει τη διαδικασία στο ΣΑ του ΟΗΕ για την ψήφιση απόφασης του Οργανισμού, που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS